BKT yağmur ormanlarını koruyor

BKT lastiğin ortasına vurmak, iki dakikada yapbozun parçalarını tamamlamak ve topa vurup gol atmak: BKT’nin Bauma’da başlattığı mücadele bu şekildeydi; sporcular ve aynı zamanda gerçek doğaseverler için tasarlanmış bir yarış olduğundan girişimin adı şu oldu: “Oyna ve yeşil kal!”. Amazon yağmur ormanlarının korunmasına katkıda bulunacak basit bir oyun. Cesvi ile gerçekleştirilen iş birliği sayesinde, yarışı başarıyla tamamlayan 350 katılımcının her biri için birer tane olmak üzere toplam 350 ağaç dikilecek ve korumaya alınacak.

Küresel çapta önemli bir Arazi lastiği üreticisi olan BKT, gezegenimizi koruma girişimleri konusunda kesinlikle bir acemi değildir. Şirket, uzun zamandır yalnızca ürünleriyle değil, aynı zamanda projeleri, değerleri, fikirleri ve misyonunun temel unsurları ile uluslararası fuarlara katılıyor. Bu unsurların arasında şunlar yer alıyor: kalite, teknoloji, yenilik ve hizmet ile aynı zamanda toplulukları, çevreyi ve insanların geleceğini önemseme.

Otuz yılı aşkın süredir küresel ölçekte faaliyet gösteren bir İtalyan NPO’su olan Cesvi ile yakın iş birliğinin sonucunda bu kez odak noktamız, Peru’daki Amazon ormanlarının bir parçası olan Madre de Dios bölgesi oluyor. Organizasyon, büyük insani krizlere yardım sağlamayı, yoksullukla mücadele projelerini hayata geçirmeyi ve sürdürülebilir kalkınmayı desteklemeyi hedefliyor (www.cesvi.org).

 

Dünya’nın akciğerleri olarak görülen Amazon ormanları, gezegenin en yüksek biyolojik çeşitlilik düzeyine sahip yerlerinden biridir; aynı zamanda, çoğunlukla yasa dışı ağaç kesme faaliyetleri nedeniyle ortalamanın üzerinde toprak bozunması ve ormansızlaşma düzeyine sahiptir. Cesvi, biyolojik çeşitliliğin ve çevrenin korunmasına yönelik projelerde Peru’daki yerel topluluklar ile iş birliği yapıyor. Temel amaç, aynı anda hem ekonomik kalkınmaya hem de topluluğun kalkınmasına yardımcı olan yağmur ormanlarını koruyabilmek için yerel halkı gerçek Amazon Koruyucuları hâline getirmektir.

Gezegenimiz tehlikede ancak BKT, çevreyi korumaya ilişkin uluslararası projelere katılımının yanı sıra sürdürülebilir süreçler ve materyaller üzerine sürekli araştırma yapma taahhüdünde bulunduğunun bilincindedir. Buna, 2004 yılında Bhiwadi üretim tesisine kurulan ve sürdürülebilir geleceğe yönelik yoğun bir çalışma gerçekleştirilen, 2017 yılında açılan Bhuj’daki en son Ar-Ge Merkezine kurulan ilk rüzgâr santralleri dâhildir.

Aynı zamanda, 2025 yılına kadar 17 milyon tona ulaşacak olan kauçuğa yönelik artan küresel talep, yakında bu ham maddenin tükenmesine yol açacağı için bu doğrultuda, doğal kauçuğun yerine kullanılacak malzemelerin geliştirilmesi için son zamanlarda bir proje üzerinde çalışılıyor.

Doğal kauçuğa yenilenebilir ve sürdürülebilir bir alternatif olarak Rus Karahindibası’ndan elde edilen TKS kauçuğunun kullanımına dayanan yeni ve bileşik yöntemler geliştirme amacıyla BKT, genel merkezi Saint Louis, Missouri’de olup yeşil teknoloji üzerine uzmanlaşan Amerikan şirketi Kultevat Inc. ile bir ortak araştırma sözleşmesi imzalamıştır.

Basit bir oyun sayesinde BKT, çevre sorumluluğu kapsamında bir adım ileri gidiyor. Ödül, her zamanki gibi oldukça değerli: herkes için dünyayı daha iyi bir yer hâline getirmeye katkı sağlamak.

Bunları da beğenebilirsin