Toplu Ulaşım Haftası etkinlikleri kapsamında Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı’nın sekizincisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde 17 – 19 Aralık tarihlerinde, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlendi. Toplu ulaşıma dikkat çeken organizasyona; ulusal ve uluslararası alanda büyükşehir ve il belediyeleri, toplu ulaşım modları için ürün tedarik eden ve hizmet veren firmalar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları gibi kurum ve otoriteler katıldı.
Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak Transist 2015 ilk kez partner şehir işbirliği ile kapılarını açtı. Güçlü ve gelişmiş altyapısı sayesinde kalabalık nüfusunun ulaşım ihtiyacına yenilikçi toplu taşıma çözümleriyle cevap veren Güney Kore’nin başkenti Seul, 8. yılında katılımcılarının karşısına yeniliklerle çıkan Transist 8. Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı’nın iddialı işbirliklerinden bir tanesi oldu.
Bu yıl 8. kez düzenlenen Transist’in açılışını; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, İETT İşletmeleri Genel Müdürü Mümin Kahveci gerçekleştirdi.
Toplu ulaşım alanındaki çalışmalarıyla dünyaca tanınan ve dünyanın en büyük 40 kentini iklim değişikliği konusunda bir araya getiren C40 Grubu’nun kurucusu, Londra’nın seçilmiş ilk Belediye Başkanı Ken Livingstone'un konuşmacı olarak katıldığı sempozyuma yoğun katılım oldu. Ayrıca Almanya Zuse Optimizasyon Enstitüsü’nden Prof Dr. Ralf Borndoerfer, EPA (European Parking Association) Başkanı Nick Lester – Davis gibi uluslararası platformda kanaat önderi ünlü isimler de keynote konuşmacı olarak Transist 2015’de yer aldı.
Sempozyumda ana tema ‘4P’
Toplu ulaşım kültürünü yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenen, Almanya, İsviçre, Ürdün, İngiltere, Hindistan, Suudi Arabistan gibi uluslararası ülkelerin katılım gösterdiği sempozyumda ulaşımda ‘4P’: Planning (Planlama), Productivity (Verimlilik), Parking (Parklanma), Paratransit (Alternatif Ulaşım Modları) teması ele alındı. Yüzde 30’u İngilizce olmak üzere 100’ün üzerinde bildirinin yer aldığı sempozyum bu yıl ilk kez Yıldız Teknik Üniversitesi akademik işbirliği ile yapıldı.
Organizasyonun Fuar ve İnovasyon Sergisi kısmında 100’ün üzerinde kurum ve firma yer alarak yenilikçi ürünleri tanıttı. Ayrıca organizasyonda, fuar ve sempozyumun yanı sıra ödül töreni, proje yarışması, çalıştaylar ve kişisel gelişim eğitimleri gibi birçok etkinlik gerçekleştirildi.
Organizasyon ödül töreniyle taçlandı
Toplu ulaşım sektöründe bilgi paylaşımı, planlama ve uygulama kültürünün oluşturulması, sektördeki verimliliğin ve halkın toplu ulaşıma olan ilgisinin arttırılmasına yenilikçi çözümler üretmek amacıyla düzenlenen Transist 2015 bu yıl “7 Farklı Kategoride Proje Yarışması” ile taçlandırıldı.
“Toplu Ulaşımda 4P” temasıyla otobüs, metro, tramvay, metrobüs, vapur gibi toplu ulaşım araçlarının çarpıcı anlarını aynı karede yakalayan fotoğrafların ve kısa filmlerin sahipleri ödülleriyle buluştu.
Tematik otobüsler geliyor
5 nostaljik aracı orijinaline sadık kalarak üreten ve 3 adet tematik otobüsü de fuarda ziyaretçiler ile buluşturan İETT, bu araçlara bir yenisini daha ekleyecek.
Çocukların hem eğitim görebileceği, hem de oyun oynayabileceği şekilde tasarlanan Kreşbüs, İETT tarihi ve güncel materyallerinin sergilenebilmesi, halka sunabilmesi için hazırlanan Sergibüs ve Sinemabüs de Transist Sempozyum ve Fuarı kapsamında ilk kez görücüye çıktı.