Bu yıl ikincisi düzenlenen Dünya Otomotiv Konferansı’nda elektrikli araçlar gündeme getirildi. Otomotiv sektörünün bir araya geldiği konferansta Bozankaya’nın yerli üretimi E-Karat, Türkiye’de hayata geçirilen ilk elektrikli otobüs projesi olarak ilgi topladı. E-Karat’ın Türkiye’deki ilk elektrikli otobüs ihalelerini kazandığı gibi Almanya’nın Bonn şehri için de üretileceği belirtildi.
Otomotiv endüstrisinin önde gelen firma ve yetkililerinin katılımı ile uluslararası platformda düzenlenen Dünya Otomotiv Konferansı, bu yıl da sektörü ve gelişmeleri değerlendirdi. Elektrikli araçların da konu alındığı konferansta Bozankaya, yerli üretim elektrikli otobüslerinin teknolojisi, yenilenebilir yakıtların önemi ve elektrikli otobüslere artan talep ile ilgili bilgi verdi.
Bozankaya Elektrikli Araçlar Proje Koordinatörü Emrah Dal yaptığı açıklamada pek çok ilde yerel yönetimler ile sürüşler gerçekleştirdiklerinin altını çizdi. Saha sürüşlerinde alınan gerçek verilerle desteklenmiş enerji tasarruflarını vurgulayan Dal, E-Karat sayesinde yakıt giderlerinin düşürüldüğü gibi çevreye dost bir yaklaşım izlendiğini belirtti. Dal; ”Enerji kaynağı olarak elektriğin birim fiyatı, diğer yakıtlara göre çok daha düşük olduğundan E-Karat, işletim maliyetlerinde avantaj sunuyor. E-Karat, şehir içi sürüşü sırasında yaptığı her frende kaybolan enerjiyi geri depoladığı gibi, sıkışık trafikte veya yolcu indirme bindirme esnasındaki duraklamalarda hiç enerji tüketmiyor. Dizel motorlu otobüsler 100 km’de ortalama 45-50 litre yakıt tüketirken, E-Karat’ın enerji maliyeti 100 km’de ortalama 3-4 litre dizele eş değer olabiliyor,” dedi.
Bozankaya E-Karat, dünyada üretilen öncü elektrikli otobüsler arasında yer alıyor. Çevre dostu olması, yüksek yakıt tasarruf sağlaması ve düşük bakım maliyetleri nedeniyle toplu taşıma hizmetlerine değer katıyor. İstanbul, Şanlıurfa, Malatya gibi birçok ilde saha sürüşleri gerçekleştirdiklerini ileten Emrah Dal, yerel yönetimlerin alınan sonuçlardan memnuniyetini belirtiyor. İlk elektrikli Bozankaya E-Karat otobüsler, sonuçlanan ihaleler doğrultusunda 2016 yılı başında Konya Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’ne teslim edilecek.
Şarj edilebilir akü ile çalışan Bozankaya E-Karat, 10 yıl boyunca 200 km menzil garantisi ile sunulurken tek şarjda ortalama 260-320 km arasında yol yapabiliyor. E-Karat, elektrikli araç istasyonlarında şarj edilebildiği gibi doğrudan mobil şarj cihazı ile 380V bağlanıp istasyona ihtiyaç duymadan da şarj sağlanabiliyor.