Castrol, Filo Yönetim Çalışmalarını Mercek Altına Aldı

Castrol’ün akılcı filo yönetim sistemi “Filozof” kapsamında filo yönetimi çalışmalarını mercek altına aldığı “Filo Yetkinlik Raporu” başlıklı bir araştırmaya imza attı.

115 yıldan bu yana sayısız kara hız rekorundan çok sayıda uzay mekiği yolculuğuna kadar birçok teknolojik gelişmenin bizzat içinde yer alan lider madeni yağ üreticilerinden Castrol,  “Filozof” adını verdiği akılcı filo yönetim sistemi kapsamında filo yönetimine ışık tutacak ‘Filo Yetkinlik Raporu’ başlıklı bir araştırmaya imza attı. Türkiye’nin en büyük filolarından 30’uyla bizzat görüşülerek yapılan araştırma, filo yöneticilerinin çalışmalarında bağlı kaldıkları standartları ve sektöre yön veren başlıca trendleri ortaya koydu. Araştırmaya göre, filoların yüzde 45’i önümüzdeki bir yıl içinde araç parklarında büyüme beklediğini bildirdi. Filolarda en önemli sorun olarak yakıt maliyetleri belirtilirken, araştırmada öne çıkan sonuçlardan biri de yakıt tüketiminin genel filo maliyeti üzerindeki açık farkla en büyük etkisinin sürücü kaynaklı olması oldu. Buna göre, toplam filo maliyetlerinin yüzde 80’i yakıtla bağlantılı ve iyi bir sürücü yakıtı, kötü bir sürücüye oranla yüzde 30’a varan oranlarda daha verimli kullanabiliyor.

Yakıt tasarrufunda iyi eğitimli bir sürücünün rolünün büyük olması açıkça ortaya çıkarken, anket katılımcılarının üçte birinin sürücülerine hiçbir eğitim vermemesi de dikkat çeken bir başka sonuç oldu. Anket katılımcılarının yüzde 29’u sürücülere hiçbir eğitim vermediğini beyan ederken, sürücülerin yeteneklerinin ve eğitimlerinin yakıt maliyetleri ve filo performansı üzerindeki etkisi düşünüldüğünde bu durumun son derece şaşırtıcı olduğu ifade edildi.

Sektörde var olan en büyük maliyet ise yakıt. Yakıt maliyeti ise her aracın ve filonun tamamının işletme maliyetleri, özellikle yakıt harcamaları, aracın konumu, sürücünün davranışları, güzergah planlaması ve pek çok başka faktördeki değişen koşullara bağlı olarak farklılık göstermekte. Tüm filo yöneticileri için temel faktör maliyet ve bunu kontrol etmek için mümkün olan en düşük yakıt tüketimi, bakım yönetimi ve bakım maliyetlerinde azalma, arıza süresini asgariye indirme, sorunsuz ve zamanında müşteri hizmetleri yoluyla operasyonel mükemmelliğe ulaşmak olarak belirtilmekte.

Genel olarak cazip görünen teşviklere rağmen bir önceki yılla kıyaslandığında filolar sürücülerini şirkette tutmakta güçlük çekiyorlar. Filoların yaklaşık yarısı (yüzde 48) yüzde 5-10 oranlarında doğal sürücü kaybı yaşıyorlar. Yaklaşık dörtte biri için (yüzde 23) bu rakam daha da yüksektir – bazı şirketler dörtte bir ya da daha yüksek oranda sürücü kaybediyor.

Filoların neredeyse yüzde 40’ı sadece sorun varsa servise gidiyor

Araştırmaya katılan filoların yüzde 23 gibi yüksek sayılabilecek bir oranı, filo araçlarını haftada bir ya da daha sık olarak frenler ve tekerlek ayarı gibi konularda servisten geçirdiğini belirtti. Katılımcıların yüzde 35'i araçları altı haftada bir servisten geçirirken, endişe yaratacak bir şekilde, yüzde 39’u sadece sürücü bir sorun yaşarsa bu çalışmayı yaptığını söyledi.

Yeni teknolojiler maliyeti düşürüyor

Anket örneklemi filo takip araçlarının artık yaygınlaştığını gösterdi. Sektör, ankete katılan filoların büyük bölümünde (yüzde 43) yakıt tüketiminin ve diğer faktörlerin filonun tek ekrandan sürekli olarak izlenmesine imkan sağlayan gelişmiş sistemlerin kullanıldığı bir noktaya ulaştığını gösteriyor. Filo yöneticileri kesintisiz çalışma ve verimlilik için hem filolarının hem de sürücülerinin proaktif şekilde yönetilmesini sağlamak zorunda olduğu belirtilen araştırmada, “Araç takip sistemlerinin kullanımı arttıkça performans yükselecek ve genel olarak endüstri standartları yükselecektir” ifadelerine yer verildi.

 

 

Bunları da beğenebilirsin