GEFCO Türkiye olarak, 2019 yılında bitmiş araç lojistiği hariç hizmet verdiğimiz her alanda gelişme kaydettik. Hem bitmiş araç lojistiğindeki keskin düşüşü hem de son çeyrekteki toparlanma hızının artışını beklemiyorduk. 2019’da en fazla büyümeyi ise endüstriyel proje kargo alanında gerçekleştirdik.
Operasyonlarımızı sadece otomotiv lojistiğinde değil aynı zamanda tekstil, ilaç, FMCG ve inşaat gibi sektörlerde faaliyet gösteren firmalarla da yürüttük. 2019’a bakıldığında, doğası gereği oldukça talepkâr olan bu sektörlere; iş ortaklarımız ve çalışanlarımızın destekleri sayesinde başarılı hizmetler sunduk.
2019’da Türkiye’den Kuzey Afrika’ya yeni bir hat oluşturduk ve Çayırova, Kocaeli’nde yer alan 20.000 m2’lik alana yeni bir depo açtık. Bureau Veritas tarafından İyi Dağıtım Uygulamaları (GDP) uygunluk sertifikasını almaya hak kazandık.
Geride bıraktığımız yılda özellikle yol ve depolama alanında beklenilenin üzerinde bir performans sergiledik. Türkiye’den Fas ve Tunus’a açtığımız yeni hatlarla bölgedeki lojistik çözümleri güçlendirdik. Ayrıca endüstriyel ambalaj nakliyelerinin yönetimi konusunda da müşterilerimizin tedarik stratejilerini optimize edecek çevre dostu çözümler sunduk. Kuzey Afrika’da yeniden kullanılabilir ambalaj gibi sürdürülebilirlik uygulamalarını hayata geçirmeye başladık.
Müşterilerimizin büyümelerine katkı sağlamak ve yeni gereksinimlerine cevap vermek amacıyla Ekim ayı itibariyle 20.000 m2’lik yeni depomuzu hizmete açtık. Çayırova’da kurduğumuz ve adını GEFCO Lojistik Merkezi koyduğumuz bu depoyu, tehlikeli madde ve ısı kontrollü ürün grupları dışındaki tüm ürün gruplarına hizmet verebilecek biçimde tasarladık.
Ayrıca bu yıl, Bureau Veritas tarafından yapılan sıkı denetimlerin ardından, İyi Dağıtım Uygulamaları (GDP) uygunluk sertifikasını almaya hak kazandık. 3 yıl boyunca geçerli olan bu sertifika, Avrupa Komisyonu Kılavuzu’ndaki insan kullanımına uygun ilaçların İyi Dağıtım Uygulamaları hakkındaki yükümlülüklerini yerine getirdiğimizi gösteriyor. Böylece karayoluyla ilaç taşımak için ilaç sektöründeki şirketlere de destek olabileceğiz.
Özetle, taşıma türlerindeki performansımızda ve depolama faaliyetlerimizde gelirlerimiz arttı. Böylece 2019’a büyüme trendi hakim oldu. Pazardaki durum düşünüldüğünde, yıl boyunca büyüyebildik. Pozisyonumuzla ilgili olumluyuz. Bu durumda yeni müşterilerimizin ve yeni projelerimizin portföyümüze dahil olması önemli etkenlerdi. GEFCO Türkiye hem karlı hem de finansal olarak sağlıklı bir şirket diyebiliriz.
Araç üreticileri mobiliteye önem veriyor. 2019’un sonundan itibaren araç muayene ve tamir hizmetlerinin yanı sıra Moveecar ve Chronotruck gibi ‘STAART’ hizmetlerimiz Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkede kullanabilecek. 2020’de hem anahtar teslim hizmetler hem de bireysel müşteriler için odabaşı hizmetleri vereceğiz.
İkinci el araç pazarı, sıfır araç piyasasının önüne geçti. GEFCO’nun da bu sürecin geleceğine hazırlanması gerektiğini düşünüyoruz. Şimdilik B2B olarak kabul edilen Moveecar projesi yakın gelecekte B2C’ye de adapte edilecek. 2. El araç taşıma hizmetine ek olarak, depolama, yönetim, değerlendirme, tamir ve seyahat deneyimi gibi ögelerde de hizmet sunacağız.
Fransa’da depo yönetimi için robotlar kullanıyoruz. İspanya’da çalışan güvenliğini artırmak ve depolardaki belirli stokları otomatize edebilmek için insansız hava araçlarını test ediyoruz. Bu uygulamaların olumlu test süreçleri geçireceğini umuyor, önümüzdeki yıllarda Türkiye’de bu sistemleri kullanmayı hedefliyoruz.
Otomobiller bir araç olmaktan ziyade birer hizmet olarak tanımlanıyor. Üreticiler de bunun farkında olduğu için verdikleri hizmetleri mobilite olarak adlandırıyorlar. Biz de buna yönelik hazırlıklarımızı sürdürüyoruz.
Önümüzdeki 5 yıl içerisinde yüzde 10’dan fazla büyüme hedefliyoruz. Lojistiğin diğer birçok pazardan daha hızlı büyüme kapasitesine sahip olduğuna inanıyoruz. Türkiye büyük bir pazar ve önemli bir geçit. Türkiye, Gefco için stratejik bir ülke ve burada büyümeyi hedefliyoruz.
Lojistik sektörü dijitalleşme ve gelişen teknolojilerden en çok etkilenen sektörlerden biri. Buna bağlı olarak, birebir iletişim sağlayarak arabulucu ihtiyacını büyük oranda ortadan kaldıran blok zinciri uygulamalarının da yaygınlaşacağını öngörüyoruz. Yeni teknolojilere adapte olabilmek için “test et ve öğren” yaklaşımını benimsiyoruz. Pazarda dalgalanmalar olabilir. Ancak önceki yıllarda yaşanan krizlerin tekrarlanmaması çok önemli. Gefco olarak fabrikamız yok. Veri üretiyor ve yönetiyoruz. 10 yıl içerisinde iş yapış modellerimizin tamamen değişeceğinin farkındayız. Dolayısıyla kendimizi bu duruma hazırlıyoruz.