İETT, uçaklarda kullanılan kara kutu sistemini otobüslerde uygulayarak devrim yapmaya hazırlanıyor. “Sürdürülebilir Toplu Taşıma İçin Karakutu Geliştirilerek Sürüş Güvenliği ve Yakıt Tasarrufu Sağlanması” projesi İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından desteklenecek.
Projenin hedefleri öncelikli olarak yol ve sürüş güvenliğinin arttırılması, kaza sayılarının ve bakım giderlerinin düşürülmesi, yolcu konforunun artırılması, yakıt tasarrufunun sağlanması olarak belirlendi.
Uzaktan erişim ile arıza tespiti
İETT Türkiye’de ilk defa dünyada ise trend olan ve farklı sektörlerde uygulamaları bulunan ‘karakutu’ teknolojisini hayata geçirerek toplu ulaşımdaki bir çok sorunun önüne geçecek. Karakutu projesinin uygulanması ile birlikte, toplu ulaşımda araçlarda bulunan elektronik haberleşme ağ yapısı kullanılarak kaza anında sürücü ve aracın bulunduğu koşullar kayıt altına alınacak. Araçlarda bulunan elektronik haberleşme ağ yapısı kullanılarak araç bilgilerine uzaktan erişim sağlanacak.
80’in üzerinde veri alınacak olan sistem sadece veri kaynağı oluşturmakla kalmayıp verileri analiz edecek. Böylece iç ortam klima sıcaklığından, yakıt tasarrufuna, frenleme sayısından motor sıcaklığına, arıza bilgilerinden aracın rölantide kalma süresine kadar bir çok bilgi anlık olarak tek bir merkezden yönetilecek. Böylece yolcuların, şoförün klima açmaması, aracın hızlı ya da yavaş gitmesi gibi şikâyetleri ortadan kalkmış olacak.
Şoför performansına anlık denetim
İETT’ye kazandırılacak uçak teknolojisiyle ilgili açıklama yapan İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, karakutu ile birlikte otobüslerdeki tüm bilgilerin arıza ve kaza sebeplerinin anlık olarak tespit edilebileceğini söyledi. Kahveci “Sistemde araçlarda bulunan elektronik haberleşme ağ yapısını kullanarak şoförlerin araç kullanım performanslarını da anlık görebileceğiz. Böylece şoförlerimizi performanslarına göre değerlendirmeye tabi tutacağız” dedi.
Kahveci, karakutu projesi ile birlikte aracın haberleşme ağından verilerin toplanarak, kaza önleme ve kaza sonrası neden araştırmalarının yapılacağını belirtti ve aracın verimli kullanım yönteminin oluşturulacağını, oluşturulan bu yönteme göre şoförlerin eğitileceğini söyledi.
Otobüslerdeki yolcu oranı cep telefonunda
Projeyle birlikte elde edilecek verilerden biri de otobüslerdeki yolcu oranı olacak. Otobüslerin ağırlığının ölçülebildiği sistemde araçların doluluk oranı tespit edilecek. Yolcu yoğunluğunun olduğu bölgelere ek otobüs seferleri konulacak. Yolcu oranları İETT’nin akılı telefon uygulaması MOBİETT’e entegre edilecek. Böylece yolcular bekledikleri otobüsün doluluk oranını cep telefonundan görebilecekler.