250 yılı aşkın köklü bir geçmişe sahip dünyanın mühendislik ve üretim devi MAN Grubu, ticari araç üretiminin 100. yıldönümünü kutluyor.
Nürnberg şehrinin ticaret siciline 21 Haziran 1915 yılında yeni bir şirket kaydedildi: “M.A.N.–Saurer Kamyonları”… Şirket, Augsburg–Nürnberg AG ve İsviçre menşeli Saurer şirketinin ortak girişimi olarak kuruldu. Bunun hemen ardından MAN–Saurer, Konstanz Gölü kıyısındaki Lindau Fabrikası’nda ilk 3 tonluk kamyonu ve bundan kısa bir süre sonra da yolcuların yanı sıra mektup ve paketleri taşıyan ilk otobüsü üretti. Bu, sadece şirket geçmişinde önemli bir olay olarak değil, aynı zamanda MAN’ın sektörüne öncülük eden ticari araç üretim başarısının başlangıcı olarak da tarihe geçti. Geleceğe dönük ve genelde devrimsel yenilikleri etkileyen MAN, 100 yıldan bu yana, günümüzde de geçerli olan bir talebi yerine getirdi; kamyon ve otobüs gelişimine yön verdi, öncülük etti.
Yeni yüzyılda MAN
MAN yeni milenyuma, yeni inovasyonlarla başladı. “Trucknology Generation Typ A” kısaca TGA (A tipi kamyon teknoloji nesli), 2000 yılında, hem konfor ve ergonomide hem de optimum vites geçişi için MAN TipMatic veya MAN Comfort Shift gibi ileri teknolojilerle sektörde yeni bir referans seviye belirledi. 2001 yılında NEOPLAN otobüs markasının devralınmasıyla MAN, yolcu otobüslerinde premium segmentinde konumlandı.
Çifte ödüllü Lion’s City Hibrit
2010 yılında MAN, hibrit tahrike sahip bir şehiriçi otobüsü Lion’s City Hibrit seri üretime alındı. Lion’s City Hibrit, hibrit tahrikinde yaptığı yeniliklerle yüzde 30’a ulaşan yakıt tasarrufu sundu. Bu model çok hızlı bir şekilde başarıyı getirdi ve sürdürülebilir konseptine yönelik olarak 2011 yılında ÖkoGlobe ve 2012 yılında Green Bus Award ödüllerine layık görüldü.
MAN, geleceği bugünden tasarlıyor
Kaynak ve çevreye duyarlı araçların geliştirilmesi, her zaman MAN Truck & Bus’un ana hedefi oldu. Şu anda geçerli olan ve Euro 6 standardı kapsamında ortaya çıkan bu konudaki zorunlu birçok standart, MAN tarafından yeni nesil olan TG araçları ile henüz 2012 yılında karşılandı. TG serisi, en yüksek yakıt verimliliği ile zorlu talepleri karşılamaktadırlar. MAN, en yeni motor nesli olan D38 ile ise; 2014 yılının sonbaharında ticari araçlardaki 100 yıllık motor gelişiminin en pik noktasına ulaştı. Artık tasarruflu Euro 6 dizel motorları, iki kademeli turbo şarjörle 640 PS’e kadar ulaşabilmektedir.
Hibritten tamamen elektrikle çalışan kamyonlara
Günümüzde MAN ürün gelişimini etkileyen unsurlar arasında; sürdürülebilirlik, şirkete özgü iklim hedefleri, politik çerçeve koşulları ve fosil yakıtların sınırlılığı odak noktasında yer almaktadır. MAN, bu nedenle farklı alternatif tahrik konseptlerini geliştirmeyi göz önünde bulundurmaktadır. Ticari araçlarda hibrit tahrikler, gelecekte tahrik konseptinin bir parçası olarak tüm uygulama alanlarında kendini gösterecektir. Şehiriçi otobüsler günümüzde seri olarak dizel-elektrikli hibrit teknolojisini kullanmaktadır. Kamyon alanında MAN, TGX hibrit ile gelecek için bir alternatif sunarak; uzun menzilli araçlarda kullanılmak üzere TCO optimizasyonlu hibrit tahrikine sahip konsept aracını IAA 2014’de görücüye çıkartmıştır. Ağır ticari araçlarda adeta ArGe başkenti olan MAN, şehiriçi görevleri için düşünülmüş, tamamen elektrikle çalışan ve şu anda deneme aşamasında olan menzil arttırıcılı (Range Extender) ağır kamyonu tasarladı.
Doğalgazlı kamyonlar 2016’da görücüye çıkacak
Ayrıca sıkıştırılmış doğalgazlı (Compressed Natural Gas – CNG) ve biyogazlı modeller de günümüzdeki diğer mevcut alternatifler arasındadır. CNG için uygun olan motorlar aynı zamanda biyogazla çalışabilmekte ve “Bus of the Year 2015” ödülüne layık görülen Lion’s City GL CNG’de olduğu gibi neredeyse nötr CO2 salınımına ulaşabilmekte. Doğalgazlı şehiriçi otobüslerin kademeli olarak sunulmasının ardından, CNG tahrikli kamyonlar da 2016 yılında kademeli olarak piyasaya sürülecek.