5 yıldır üzerinde titizlikle çalışılan ve yerli mühendisler tarafından geliştirilen ilk yerli 8X8 şasi, 10 milyon euroluk yatırımla hayata geçti. Volkan İtfaiye’nin İzmir’de bulunan fabrikasında gerçekleştirilen basın toplantısının ardından Türkiye’nin ilk yerli üretim şasisi, Selçuk Havalimanı’nda düzenlenen lansmanda görücüye çıktı. 1.500 beygir gücünde, ikiz motor teknolojisine sahip araç, sıfırdan 80 kilometre hıza 21 saniyede ulaşıyor. Gelişmiş elektronik ve yazılım alt yapısı mevcut. Off-road özelliğiyle zorlu koşullarda dahi hareket kabiliyetine sahip aracın 4×4 ve 6×6 versiyonları da üretiliyor.
Volkan İtfaiye Yönetim Kurulu Başkanı İsa Tecim, ilk yerli üretim 8×8 şasili itfaiye aracının tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, kendi sektöründe dünya markaları arasında gösterilen Volkan İtfaiye’nin temellerinin 1974 yılında İzmir Çankaya’da küçük bir yazıhanede atıldığını söyledi. Tecim, küçük bir atölye ile başladıkları yolculuklarında, bugün Torbalı’da 135 bin metrekarelik tesisten dünyanın dört bir yanına araç gönderebilecek bir noktaya geldiklerini aktararak, “Volkan İtfaiye bugün Türkiye itfaiye aracı pazarının yüzde 55’ini elinde bulunduruyor ve 40’a yakın ülkeye itfaiye aracı ihraç ediyor” dedi.
Hedef yüzde 75 ihracat payı
Basın toplantısında ilk yerli üretim 8×8 şasi kamyon hakkında bilgi veren Volkan İtfaiye Genel Müdürü Yaşar Tecim ise Volkan İtfaiye’nin bugüne kadar Türkiye’de ilk 55 metre merdivenli itfaiye aracı, ilk yangın pompası, ilk ana uçak yangın söndürme aracı ve ilk 8×8 özel amaçlı şasi kamyon projeleri gibi pek çok ilke imza attığını vurgulayarak, ihracat gelirleriyle ülkenin cari açığını kapatmasına katkı sağlamaktan gurur duyduklarını aktardı.
Hedeflerinin 3-4 yıl içinde cirodaki ihracat payını yüzde 75’e çıkarmak olduğunu belirten Yaşar Tecim, “Hedefimiz ihracat. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde ciromuzdaki ihracat payını yüzde 75’e çıkarmak istiyoruz. Bundan sonra ihracat katlanarak gidecek. Bu araçlar yurt dışından geliyordu ve Türkiye’ye satış rakamları donanımına göre 1 milyon 200 bin avroya kadar çıkıyordu. Şu anda üzerindeki yangın söndürme sistemi ile birlikte şasisini de kendimiz yaptığımız için neredeyse yarıya yakın bir fiyata, 650 bin avroya geldi. Cironun yüzde 45’i ihracattan geliyor. 2018 yılı sonuna kadar cironun 150 milyon liraya ulaşmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
Sektörde oyunu değiştirecek buluşlar için çalışıyoruz
Türkiye’de araç üstü ekipman sektöründe itfaiye aracı alanında uzmanlaşan tek şirket olduklarına dikkat çeken Tecim, “5 yıldır üzerinde çalıştığımız projeyi 40 yerli mühendisimiz ile hayata geçirdik. Sadece bu proje için 10 milyon euroluk bir yatırım yaptık. Yangın söndürme ve kurtarma tasarımına adanmış tek Ar-Ge merkezine sahibiz. Ciromuzun yüzde 5’ini Ar-Ge’ye harcıyoruz. Sektörde oyunu değiştirecek büyük buluşlara imza atmak için bu oranı daha da artıracağız” dedi.
60 araç satışı planlanıyor
Daha önce bu araçlardan Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne 22 adet verdiklerini, şu anda İstanbul 3. Havalimanı’na da göndereceklerini belirten Tecim, şöyle devam etti:
“Şu anda Volkan marka 8×8 şasisiyle 28 adet üreteceğiz. Yurtdışına da satışlarımız devam ediyor. Bu aracın 6×6 ve 4×4 gibi farklı versiyonlarını da Malezya’dan Fas’a Hindistan’dan Tunus’a kadar farklı havalimanlarına teklif ettik. İhale sonuçlarını yıl içerisinde alacağız. Şu anda halihazırda 6×6 versiyonunda Birleşik Arap Emirlikleri’nin Yemen’e Aden havalimanına hibe edeceği iki aracı da biz yapıyoruz. Avrupa’da da Romanya ve Estonya’da bir havalimanına teklif ettik ve süreç devam ediyor. Nahçıvan havalimanından da bir sipariş aldık. Yani ihracatımızın önü açıldı. Bundan sonra ihracat katlanarak gidecek. Hükümetin yerli ihalelerde bize sağladığı %15’lik fiyat avantajı bize oldukça fayda getirdi. Bu avantajımız ile birlikte, daha çok yatırım yapıp yurtiçi ve yurt dışında daha çok ihalede yer alma şansına sahip olduk. Bugün ihracatta geldiğimiz nokta, ülkemizde yerli üreticiye verilen destek ile neler olabileceğinin güzel bir örneği.”
Elektrikli araç yolda
AR-GE merkezinde mühendislerin farklı projeler üzerinde çalıştığını aktaran Tecim, “Elektrikli araçlar üzerine çalışıyoruz. 2020’de elektrikli bir itfaiye aracını Almanya’da dünyanın en büyük itfaiye araçları fuarında sergileyeceğiz. İlk versiyonunu 2012 yılında yaptığımız insansız kara aracının yeni versiyonu üzerinde çalışıyoruz. Orman yangını ve endüstri tesisi yangınlarında kullanılmak üzere üretilen bu araç tamamen otonom veya yarı otonom hareket edebilecek şekilde düşünülüyor. Uçan bir kurtarma sepeti üretmeyi düşünüyoruz. 3-4 kişiyi yangından kurtarabilecek, aynı zamanda yangına müdahale de yapabilecek. Bu tür projelerle sektörde fark yaratacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.