Mercedes-Benz Türk Teknik Eğitim Merkezi’nde iş hayatını deneyimleme şansı sunuyoruz

Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Fabrikası’nda bulunan Teknik Eğitim Merkezi’nin kuruluşu, çalışma alanları ve sunduğu hizmetler nelerdir?

Mercedes-Benz Türk olarak, 1991 yılında metal işleme alanında ilk Eğitim Atölyesi Haydarbey İstanbul’da kuruldu. 1995 yılında 0403 serisi otobüs üretimine başlandıktan sonra elektronik eğitimine duyulan ihtiyaç sonucunda Davutpaşa fabrikamızda Elektrik-Elektronik Eğitim Atölyesi oluşturuldu. 1996 yılında Mercedes-Benz Türk Hoşdere Otobüs Fabrikamızda Eğitim Merkezi tesisi inşaatına başlandı. 1998 yılında ise Davutpaşa fabrikamızda Oto Boya Eğitimi Atölyesi kuruldu. Eğitim faaliyetlerine duyulan ihtiyacın artması üzerine toplam alanı 350 m² iken 2000 yılında Hoşdere Eğitim Merkezi’nin açılmasıyla 2.000 m²’ye ulaştı. 2006 yılında Oto Boya Eğitim Atölyesi, 2009 yılında da Oto Döşeme Atölyesi kurularak eğitim merkezi 2.650 m²’lik alanıyla bugünkü haline ulaştı.

Mercedes-Benz Türk olarak nitelikli eleman gücümüzü artırmak amacıyla Hoşdere ve Aksaray Teknik Eğitim Merkezlerimizde 30 yıldır çalışanlarımıza yüksek kalitede teknik eğitimler veriyoruz. Çalışanlarımızı teknik eğitim atölyelerimizde sürekli geliştiriyor ve gelişen teknoloji ile paralel güncel bilgilere sahip olmalarını sağlıyoruz. Böylece çalışanlarımıza, görevli oldukları iş istasyonlarında bu bilgileri uygulamaya dönüştürme ve katma değer oluşturma imkânı sağlıyoruz. Mercedes-Benz Türk olarak, mesleki eğitim ve gelişim konusunda Daimler AG bünyesinde dünya çapında bir ölçüt haline gelmiş durumda. Bu başarının temeli ise uzman eğitmen kadrosu ile sektöre yönelik ihtiyaç duyulan her branşta uygulamalı ve teorik eğitimlerin verildiği Hoşdere Teknik Eğitim Merkezimizdir. Şirketimizin bu alanda 2013 yılında gençler arasındaki işsizliği azaltma konusunda kurulmuş küresel bir ağ olan GAN Türkiye birincilik ödülüne layık görülmesi bunun bir göstergesidir.

Merkezin teknik detaylarından bahseder misiniz? Mercedes-Benz Türk’ün Türkiye’deki Ar-Ge çalışmalarına nasıl bir katkı sağlanıyor?

Mercedes-Benz Türk Hoşdere Teknik Eğitim Merkezimiz bünyesindeki Elektronik, Hidrolik-Pnömatik, Oto Döşeme, Makine Teknolojileri, Metal Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi, Oto Boya, Mekatronik, Oto Elektrik, Oto Mekatronik ve Ölçme Laboratuvarları’nda teorik ve uygulamalı teknik eğitimler veriyoruz. Bu atölye ve laboratuvarlara ek olarak, toplam 16 bilgisayar ile donatılmış PC Eğitim Laboratuvarı’nda Temel Bilgisayar Bilgisi, MS Office Programları, Windows İşletim Sistemi, Catia ve AutoCAD konularında bilgisayar eğitimleri de sunulan hizmetler arasında yer alıyor.

Hoşdere Teknik Eğitim Merkezimiz bünyesindeki teknik eğitimler, sadece stajyer ve saha çalışanlarımıza değil, aynı zamanda mühendislerimizin de katılımına sunuyoruz. Gelişen teknoloji ve ürünlerimizde kullandığımız yeni teknolojilere yönelik olarak hazırladığımız eğitim içerikleri ile Ar-Ge mühendisleri başta olmak üzere tüm mühendis çalışanlarımızın teknik gelişimlerine katkı sağlıyoruz.

Merkezde kimlere, ne tür eğitimler veriliyor?

Mercedes-Benz Türk olarak, Hoşdere Teknik Eğitim Merkezimiz bünyesinde, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi stajyerlerine, Meslek Yüksekokulu stajyerlerine, saha çalışanlarımıza ve mühendislere ürüne yönelik detaylı eğitimlerin yanında temel teknik eğitimler de veriyoruz.

Dünyada ve özellikle Türkiye’de teknik açıdan donanımlı çalışan bulmak her geçen gün daha da zorlaşıyor ve şirketlerin donanımlı eleman istihdam edebilme rekabeti de gün geçtikte artıyor. Şirketimiz 2016 yılında, Hoşdere Teknik Eğitim Merkezimizin kapılarını özel sektöre de açarak ana faaliyetlerimizin dışında yeni bir iş koluna atılım gerçekleştirdik. Bu kapsamda özel sektöre yönelik eğitim ve gelişim hizmeti sunmaya başladık.

Sektörel gereklere uygun atölyelerimiz, laboratuvarlarımız ve alanlarında uzman eğitmen kadromuz ile 30 yıllık Teknik Eğitim tecrübemizi eğitim ihtiyacı olan tüm kuruluşlarla paylaşmak istiyoruz. İlk etapta Mekanik, Metal, Oto-Boya, Hidrolik-Pnömatik ve Mekatronik alanlarında 12 farklı modül ile hizmete başladık. Ardından teknik konuların yanında İmalat Süreç İyileştirme Eğitimleri de (Lean, Kaizen, 5S sistemi ve 7 Kayıp, Kanban, Toplam Verimli Bakım, Problem Çözme Prosesi Eğitimi) eğitim ve gelişim programımıza ekledik.

Yurt dışında bir merkez ya da kurumla iş birliği ya da çalışmalarınız var mıdır?

Ana şirketimiz Daimler AG’nin tüm lokasyonlarındaki Teknik Eğitim Merkezleri ile yakın temas halindeyiz. Belirli dönemlerde bu eğitim merkezleri ile koordine olarak Erasmus+ projesi kapsamında diğer Almanya lokasyonlarımızdaki stajyerlere eğitim merkezimizde ve sonrasında imalat iş istasyonlarında staj imkânı sunuyoruz.

Otomotiv sanayinde teknoloji çok hızlı ilerliyor. Merkez bu değişim ve gelişime nasıl adapte oluyor?

Daimler AG’nin küresel anlamda yürüttüğü “Liderlik 2020” projesi bulunuyor. Bu projenin en önemli alt başlıklarından biri “Dijitalleşme”. Gelişen teknolojinin sadece ürünlerimize değil, aynı zamanda tüm süreçlerimize olan etkisini gözlemliyor ve bu doğrultuda bizler de eğitim ihtiyaçlarımızı sürekli analiz ederek yeni eğitim içerikleri ve eğitim metotları belirliyoruz.

Eğitim Merkezimiz bünyesindeki Kaynak ve Boya simülatörlerimiz, eğitim alanındaki dijitalleşmenin birer örneği olarak ön plana çıkıyor, bu simülatörler sayesinde eğitimlerimize yenilikçi sistemler entegre edilerek katılımcılara daha keyifli ve öğretici eğitim deneyimler sunuyoruz. Böylece dinamizm, profesyonellik ve kalite gibi ölçütlerin vazgeçilmez olduğu bir ortam yaratıyoruz.

Üretim süreçlerimizdeki değişimlerle de paralel olarak sadece eğitim içeriklerimizi geliştirmiyor, aynı zamanda tüm atölye ve laboratuvarlarımızı da yeni yatırımlarla güçlendiriyoruz. Ayrıca yeni eğitim atölye ve laboratuvarları kuruyoruz. Mevcut Mekatronik laboratuvarımızı E4.0 eğitimleri verebilecek yönde yeni yatırımlarla güncelliyoruz. Robot operatörlerimizi ve mühendislerimizi eğitebileceğimiz bir robot atölyesi kuruyoruz.

Merkezde görev alan eğitimcileri nasıl seçiyorsunuz?

Eğitim Merkezimiz bünyesindeki eğitim kadromuz, teknoloji fakültesi mezunu ve pedagojik formasyonu bulunan, alanında oldukça tecrübeli, teknolojik gelişmelere paralel olarak gerek kişisel gelişim ve gerekse teknik eğitimler ile sürekli kendilerini geliştiren eğitmenlerden oluşmaktadır.

Sizce Teknik Eğitim Merkezi’nin Türk otomotiv sanayine katkısı nasıl?

Mercedes-Benz Türk olarak, hem bireysel başvuranlara hem de farklı şirketlerden çalışanlara yönelik merkezimizde genel katılıma açık, eğitim yeri ve tarihi belli olan eğitim veriyoruz. Ayrıca, “On-Site Trainer” adını verdiğimiz şirketlerin talep ettiği yer ve tarihte gerçekleştirilmesi planlanan eğitimleri ise talebe ve ihtiyaca göre şekillendirebiliyoruz. Bunun yanı sıra, ücretsiz olarak Eğitim İhtiyaç Analizi (TNA) çalışması ile belirlenen eğitimler veriyoruz. Bu sayede tecrübe ve bilgi birikimimizle hem otomotiv sektörü, hem de sektöre hizmet eden yan sanayi çalışanlarının gelişimine katkı sağlamış oluyoruz.

Bu tarz eğitim çalışmalarının otomotiv sanayisinde kariyer yapmak isteyen kişilere ne tür katkıları oluyor?

Eğitim Merkezi olarak en önemli görevlerimizden bir tanesi, teknik açıdan donanımlı eleman ihtiyacımızın karşılanması kapsamında stajyerlerimizi teknik anlamda gelişimlerini sağlayarak ilgili imalat birimlerine yönlendirmek ve sonrasında istihdamlarına yönelik desteklemek. Eğitim Merkezimize gelen stajyerlerin, son teknolojiler ile donanmış atölyelerde ve alanında uzman eğitmenler tarafından aldıkları teorik ve uygulamalı teknik eğitimler sonrasında edindikleri bilgileri ilgili iş istasyonlarında kullanma ve iş hayatını deneyimleme şansları oluyor. Bu sayede, teknik anlamda gelişim sağlarken ürünü ve imalat süreçlerini de tanıyarak, kariyer planlarını yaparken otomotiv sektörü hakkında edindikleri bilgi ve izlenimleri de değerlendirme imkânına sahip oluyorlar.

Bunları da beğenebilirsin