Teknorot, SmartArm ile Automechanika’ya Damga Vurdu

Avrupa’nın en büyük binek otomobil ve hafif ticari araç direksiyon ve süspansiyon bileşenleri üreticisi Teknorot, dünyanın önde gelen otomotiv fuarlarından biri olan Frankfurt Automechanika’da SmartArm’ı tanıttı. Teknorot Yurtdışı Satış Müdürü İlker Kalma, Automechanika Frankfurt Fuarı’nda Ticari Araçlar Dünyası’na özel açıklamalar yaptı.

Screenshot

Smart Arm ile otomotiv sektöründeki teknolojik gelişmelere önemli bir katkı sağlamayı amaçlayan Teknorot, binek ve hafif ticari araçlar için süspansiyon ve direksiyon parçaları üretiminde yenileme pazarında Avrupa’nın en büyük üreticisi olarak yer alıyor. Yüzde yüz yerli sermayeye sahip Teknorot; 68 farklı araç markası için rotil, rotilli salıncak, rot mili, rot takımı, rot başı, rotilsiz salıncak, salıncak burcu, kauçuk grubu, denge kolu ve denge kolu burcu, tamir kiti, z-rot, z-rot kiti, sac salıncak, alüminyum ve çelik dövme rotilli kol başta olmak üzere toplamda 18 adet farklı ürün grubu üretiyor.

Yapay Zekâ Destekli

Teknorot’un otomotiv endüstrisinin ihtiyaçlarına yanıt vermek amacıyla geliştirdiği yüksek performanslı ve yenilikçi bir salıncak olan SmartArm, gelişmiş IoT donanımıyla donatıldı. Akıllı sensörler ve yapay zekâ destekli analiz sistemleri sayesinde parçanın sağlık durumunu gerçek zamanlı olarak izleyerek çatlaklar, aşınmış lastikler ve diğer operasyonel arızaları tespit ediyor. Toplanan veriler, Bluetooth aracılığıyla araç bilgisayarına ve mobil akıllı telefonlara iletilerek sürücü veya filo servisini anında bilgilendiriyor. Özellikle gelecekte yaygınlaşması beklenen otonom araçlarda, parça siparişi verme ve servis yönlendirme gibi işlevleriyle kritik bir rol üstlenen SmartArm, arızalı kontrol kolunun tespit edilmesini sağlayarak büyük bir güvenlik açığını kapatıyor.

SmartArm: Geleceğin Otomotiv Teknolojisi

Almanya’nın Frankfurt kentinde düzenlenen Automechanika Fuarı’nda yeni teknolojisi hakkında bilgi veren Yurtdışı Satış Müdürü İlker Kalma, “Öncelikle salıncakların uyarı vermesiyle alakalı bir proje bu. Normalde şuana kadar yapılmış böyle bir teknoloji yok. Biz bu teknolojiyi geliştirdik. Teknoloji şu şekilde çalışıyor; salıncağın Smart Arm dediğimiz sensör teknolojisi kullanılıyor. Bu sensörü burçta sorun varsa, boşluk varsa ya da ses yapıyorsa, normal pozisyon dışına çıktıysa uyarı veriyor. Bu uyarılar sarı ve kırmızı renk şeklinde. Sarı renkteyse salıncağı değiştirmek gerektiğini belirtiyor.” dedi.

 

“Yeni teknolojileri otomotiv sektörüne dâhil ediyoruz”

Kalma, “OEM’de müşterilere bu teknolojiyi sunup yeni teknolojileri otomotiv sektörüne dâhil ediyoruz. Bir de mevcutta bulunan salıncaklara da ekleniyor. Sistem, sensör uyarısını mobil uygulamaya gönderiyor.” açıklamasını yaptı. Kalma, konuşmasının devamında ise “Biz de ağır vasıta ürünü yok ama ağır vasıtada bu teknolojiyi isteyen şirketler olursa iş birliği yapılabilir. Mevcut durumda binek ve hafif ticari segmentte bu teknolojiyi geliştirdik. Salıncak önemli bir husus çünkü bozulması durumunda aracın gitmemesini ya da sağ sola savrulmasına neden olabilir. Bu şekilde sürüşün devam etmesi problem olabilir.” ifadelerine yer verdi.

 

2024 Sonuna Kadar 2 Fuar da Daha Yer Alacak

Las Vegas ve Dubai fuarlarında yer alacaklarını belirten Kalma, “Yıl sonuna kadar bu iki fuara da katılacağız. Bu sene Meksika, Hindistan, İstanbul ve şuan bulunduğumu Frankfurt fuarlarına katılım sağladık. Bu fuarda yer almadığımız pazarlardan da gelenler oldu. Güney Amerika’dan 2022’ye göre daha fazla gelen oldu. Kuzey Afrika’dan da Orta Doğu’dan da aynı şekilde iyi katılım vardı.” şeklinde fuarı değerlendirdi.

Bunları da beğenebilirsin