Bozankaya ve Karsan, çevreci özellikleriyle toplu ulaşımın en önemli gündem konularından biri olan ve yerel yönetimlerin büyük ilgi gösterdiği elektrikli otobüs için güçlerini birleştirdi. Türk otomotiv sektörünün köklü ve güçlü ismi Karsan ile Ar-Ge yatırımlarıyla ilklere imza atan Bozankaya stratejik iş birliği anlaşması imzaladı. Bu iş birliği çerçevesinde; Bozankaya 3 yıldan uzun süren Ar-Ge çalışmaları sonucu, üretim bandından 2014 tarihinde indirdiği ve batarya yönetim sistemini patentle tescillediği elektrikli otobüsünün üretimi, Karsan’ın Bursa tesislerinde yapılacak. Karsan’ın modern, esnek ve yüksek kalite standartlarında hizmet veren üretim tesisinde, 2017’nin sonundan itibaren 3 yıl süreyle 900 adet elektrikli otobüsün üretiminin gerçekleştirilmesi hedefleniyor.
Özellikle şehir içi toplu taşımacılığında elektrikli araç tercihlerinin yoğunlaştığını ve bu anlamda yapılan yatırımların hızla arttığını vurgulayan Karsan CEO’su Okan Baş, “Şehirlere yönelik geliştirdiğimiz çözümlerle geçtiğimiz yıl dünyanın en önemli ticari araç fuarlarından biri olan IAA Hannover Fuarı’nda seri üretime hazır hale getirdiğimiz, Türkiye’nin ilk yerli ve elektrikli minibüs konseptiyle büyük ilgi görmüştük. Bu alandaki yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürmek amacıyla Bozankaya’nın elektrikli otobüsü E-Karat’ı üretim tesislerimizde üretmek için yeni bir iş birliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.
Son dönemde tüm dünyada elektrikli araç projelerinin yükseldiğine ve İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (İETT) de 2017 yılında elektrikli otobüs almayı planladığına dikkat çeken Karsan CEO’su Okan Baş, “Bozankaya’nın Ar-Ge alanındaki yakaladığı avantajı, Karsan’ın üretimdeki güçlü ve deneyimli altyapısıyla birleştirerek elektrikli otobüste hem Türkiye’de hem yurtdışında pek çok fırsat yakalayacağımıza inanıyoruz. Karsan’ın üretim kabiliyeti ve deneyimiyle, Bozankaya’nın mühendislik ve know-how gücünü birleştirerek hayata geçireceğimiz yeni üretim, şehir içi taşımacılığına ve sektörümüze yeni bir ilham verecektir” bilgisini verdi.
İthalata dur diyecek milli iş birliği
Sektörün geleceğini öngörerek 2010 yılında Ar-Ge çalışmalarına başladıklarını belirten Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ise, “İlk elektrikli otobüsümüz olan E-Karat’ı 2014 IAA Hannover Fuarı’nda tanıttık. 2016’da Konya ve Eskişehir’de yolcu taşımaya başlayan E-Karat, 2017 ilk yarısında İzmir’de faaliyette olacak. Almanya’da da 17 adet E-Karat’ımız yollarda ve ihracatımız en kısa zamanda bu sayının birkaç katına ulaşacak” ifadelerini kullandı.
Karsan’ın 50 yılı aşan sektör tecrübesi, üretim kalitesi, yüksek üretim kapasitesi ve marka güvenilirliğinin iş birliği kararlarında belirleyici olduğunu vurgulayan Günay, “Biz üretimimize hız kesmeden devam edeceğiz. Bunun yanı sıra elektrikli otobüse olan talebin artarak devam edeceğini biliyoruz ve yaklaşan bu sürece hazır olmak istiyoruz. Bunca yıllık emeğimizin sonucu, göz bebeğimiz E-Karat’ı, Karsan’ın üretim tesislerinde en iyi şekilde üretilebileceğini biliyorduk. İş birliği anlaşmamızı bu güven duygusuyla imzaladık. Bu iş birliğinde, elbette yurt dışından gelen talepleri takip edeceğiz ama özellikle yurt içinden gelecek taleplere de yüzde 100 yerli tasarım ve milli üretimle cevap verebilmeyi hedefliyoruz. Karsan ile iş birliğimizin, bu anlayış üzerine inşa edildiğini ve elektrikli otobüs ihtiyacı olan yerel yönetimleri ithalata mecbur bırakmamayı amaçladığını vurgulamak isterim. Biz ülkemizin milli servetinin yurt dışına harcanmasını istemiyoruz, bilakis bu iş birliği ile ülkemize döviz kazandıracağız” dedi.