2019’da 41 ülkede, uzun vadede (2020 sonrasında) 51 ülkede faaliyet göstermeyi planlıyoruz

Sektörünüz ve Türkiye özelinde değerlendirdiğinizde 2018 yılı şirketiniz açısından nasıl geçti?

Ford Trucks olarak, 2018 yılının ilk 11 ayı itibarıyla %29,5 pazar payına sahibiz. Ayrıca, inşaat segmentinde %40,3 pazar payı ile segment lideri konumundayız. 2018 yılında genel olarak, pazar payımızı artırırken, inşaat segmentinde 2017’de %33 olan payımızı, 2018’in ilk on bir ayında %40,3’e taşıdık. Yine 2017’de çekici segmentinde %9,2 olan pazar payımızı ise %16,3’e yükselttik. Yol segmentinde ise geleneksel liderliğimiz devam ediyor. Son 10 yılda yaptığımız Ar-Ge ve ürün yatırımları ile pazar payımız %14’lerden bu seviyeye kadar geldi. Önümüzdeki dönemde pazar payımızdaki bu yükselişin istikrarlı bir şekilde süreceğini öngörüyoruz.

 Bu yıl içerisinde şirketiniz bünyesinde yaptığınız yatırımlar, yeni ürünler, lansmanlar vb. gelişmeler nelerdir?

60 yıla yaklaşan kamyon üretim serüvenimiz, bugün tüm fikri ve mülkiyet hakları Ford Otosan’a ait olmak üzere Ford Trucks markamızın liderliğinde devam ediyor. Sadece ürünlerimize değil, test ve üretim tesislerimize de sürekli yatırım yaparak yerliliğimizi, yani rekabetçiliğimizi artırıyoruz. 2018’de 49,5 milyon avro yatırımla yerli şanzıman üretimi için çalışmalarımıza başladık. 2019 yılında geliştirme çalışmalarını tamamlamayı, 2020 yılından itibaren de kamyonlarımızda kendi ürettiğimiz şanzımanlarımızı kullanmayı planlıyoruz. Yeni şanzımanımızla beraber yerlilik oranımız daha da yükselecek. 2020 yılından itibaren kendi geliştirdiğimiz aks, motor ve şanzıman ürün grupları bir araya geldiğinde müşterimizin tüm talep ve beklentilerini karşılayacağız. Ford ağır ticari araçlar için Avrupa’daki tek test merkezini Eskişehir’deki İnönü fabrikamızda devreye aldık. Bu sayede, Avrupa’da yaptığımız birçok testi artık kendi tesislerimizde gerçekleştiriyoruz.

Tüm bunların dışında, 5 yıldır üzerinde çalıştığımız uluslararası çapta rekabeti değiştirecek yeni çekicimiz F-MAX’i, geçtiğimiz Ekim ayında dünyanın en prestijli ticari araç fuarı Hannover’de dünyaya tanıttık. Türkiye dâhil 5 ülkede süren saha çalışmalarımız sırasında 900 şoför ve 44 filo yöneticisine ulaşarak onların beklentileri doğrultusunda tasarım aşamasına geçtik. Ford Otosan Ar-Ge Merkezi ve İnönü fabrikamızda süren 5 yıllık tasarım, geliştirme ve üretim sürecinde 500 Ford Otosan mühendisimiz görev alırken birçok yerli imalatçı da üretim sürecine katkı yaptı. 500 PS gücündeki çekicimizle gerek yakıt ekonomisi bakımından gerekse düşük bakım ve işletim giderleriyle müşteri ve kullanıcılarımızın maliyetlerini düşürmeyi hedefledik. Yeni çekicimiz, “2019 Uluslararası Yılın Kamyonu (IToY)” ödülüne layık görülmesiyle bizlere ayrıca büyük bir gurur yaşattı.

Ayrıca, Sancaktepe’deki Ar-Ge merkezimizde yer alan Dizayn Stüdyosu’nda Türk tasarımcılar ve mühendisler tarafından tasarlanan “Seviye 4” otonom F-Vision konsept kamyonumuzu da Hannover Ticari Araçlar Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkardık ve büyük ilgi gördü. Avrupa Karayolu Taşımacılığı Danışma Konseyi’nin (ERTRAC) hazırladığı ağır ticari vasıtaların otonom sürüş yol planı ile uyumlu olan “Seviye 4” F-Vision Future Truck, kullanıcılara geleceğin teknolojilerini barındıran özellikler sunarken, Ford Trucks’ın otonom sürüş ve bağlantılı araçlar alanındaki vizyonunu da ortaya koyuyor.

 Genel olarak 2019 yılından beklentiniz nasıl? Bu yıl için hedefleriniz ve genel stratejileriniz neler olacak?

Halihazırda 36 ülkede bayi ve distribütörlük faaliyetlerimiz var. 2019’da 41 ülkede, uzun vadede (2020 sonrasında) 51 ülkede faaliyet göstermeyi planlıyoruz. Yeni tesisler kurulacak, bayi ağı genişletilecek ve gerek satış gerek satış sonrası faaliyetlerini destekleyen sistemler yürürlüğe alınacak. Hızlı büyümemiz kesintisiz olarak devam edecek. Türkiye’nin üretim, ticaret ve ihracat potansiyeline yeni bir güç katarak ekonomiye katkı sağlamaya hızla devam edeceğiz.

Bunun dışında “2019 Uluslararası Yılın Kamyonu (IToY)” ödüllü yeni çekicimiz F-MAX, çekici segmentinde sürdürülebilir büyümemiz için önemli bir rol oynayacak. İnşaat segmentinde mevcut ekonomik şartlardan ötürü bir süre daha devam etmesini beklediğimiz daralmanın karşılığında çekici segmentinde ödüllü çekicimiz F-MAX ile pazar payımızı yükselteceğiz. Yeni çekicimizle birlikte yurtdışındaki pazar paylarımızın da yükselmesini hedefliyoruz.

 Sektörel olarak baktığınızda bu yıl bizi nasıl gelişmeler bekliyor?

Mevcut ekonomik şartları göz önüne aldığımızda, inşaat segmentindeki daralmanın bir süre daha devam edeceğini segmentin toplam pazar içerisindeki payının %33’ten %28’e düşmesini öngörüyoruz. Çekici segmentinin toplam ağır ticari araç pazarındaki payının ise 2019’da %51’den %55’e ulaşacağını tahmin ediyoruz. Yol segmentinin ise geçtiğimiz 2018’e paralel bir şekilde %17 civarında olmasını öngörüyoruz.

 

Bunları da beğenebilirsin