“Hedefimiz dünyanın her yerinde markamızın var olmasıdır”

 

Denizli’de otomotiv sektörüne yönelik kauçuk üretimi yapan ve bu yıl ana sanayi firmalarına direkt parça vermeye başlayan HD Kauçuk, cirosunu yüzde 25 artırmayı hedefliyor.

HD Kauçuk İşletme Müdürü İsmail Aktekin, 2017 yılı ikinci yarısında yapılan 350 bin Euro’luk fosat kaplama tesisi ve Otomatik Chemosill Boyama Tesisi yatırımına ek olarak, 300 bin dolarlık makine yatırımıyla ürün kapasitesinde yüzde 40 artış hedeflediklerini söyledi.

Ateş Grubu bünyesinde bulunan HD Kauçuk’un 1959’da İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde başlayan hikayesinin 2011 yılından bu yana Denizli’de devam ettiğini söyleyen Aktekin, “Kauçuk ve metal birleşimi yedek parçalar üretiyoruz. Ağır vasıta, otobüs, kamyon gibi araçların yedek parça alt takım ve takoz grubu üretimini yapıyoruz. Aynı zamanda ticari faaliyet de yürütüyor, üretmediğimiz ürünlerin de alım satımını gerçekleştiriyoruz. Kendi tesisimizde üretmediğimiz bu ürünleri fason olarak ürettiriyoruz.” dedi.

Geçen yılı yüzde 26 büyümeyle kapattıklarını dile getiren Aktekin, 15 milyon dolarlık ihracat tutarına ulaştıklarını söyledi. Aktekin, “2017 yılında 350 bin euroluk yatırımla çinko fosfat kaplama tesisimizi ve Chemosill Boyama tesisimizi yenileyerek otomasyona çevirdik. Bu yıl başında da toplamda 300 bin dolarlık yeni makinelerimizin siparişini verdik, yıl ortasında üretime başlayacak. 108 kişilik istihdam sağlıyoruz. Bu yatırımlarla hem üretim kapasitesini yüzde 30 artıracak, hem de istihdamı yüzde 10 artıracağız.” ifadesini kullandı.

Ana sanayiye parça verme hedeflerine 2017 Nisan ayında ulaştıklarını vurgulayan Aktekin, “IATF 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni aldık. Bu sayede ana sanayiye parça verebilir konuma geldik. Ana sanayi ile görüşmelerimiz vardı. Süreci tamamladık ve parça vermeye başladık”. diye konuştu.

Doğu Avrupa yeni hedef pazar

En büyük ihraç pazarlarının Almanya, Suudi Arabistan, İtalya ve Afrika Ülkeleri olduğunu belirten Aktekin, “5 kıtada, yaklaşık 60 ülkeye ihracat yapıyoruz. 2016 sonunda Ukrayna’ya şube açtık. 2018’de bu şebemizle Ukrayna ve komşusu olan ülkelerde daha etkin olmayı planlıyoruz.” dedi.

Aylık 90 ton kauçuk işleme kapasitelerinin olduğunu belirten Aktekin, “Kapasitemizin yüzde 85’ini kullanıyoruz. Üretimin yüzde 75’i ihracat. İç piyasada ise bayii ağımız var. İstanbul, Ankara, Konya, Nazilli ve İzmir’ de bulunan bayilerimizle tüm Türkiye’ye ürünlerimizi gönderiyoruz. İç pazarda yoğun olduğumuz bölge Marmara.” şeklinde konuştu.

Komple ihracata yönelme gibi bir durumun hedeflerinde olmadığını vurgulayan Aktekin, “İthalat azalsın, ihracat artsın istiyoruz, onun için de fuarlara katılıyoruz. İstanbul’da 4-8 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek Automechanika İstanbul Fuarı’nda bir standımız olacak. Dubai, Çin, İran, Suudi Arabistan ve Almanya’da da fuarlara katılıyoruz. Fuarlarda geri dönüşler olumlu oluyor.” diye konuştu.

Her yıl 100 yeni ürün üreteceğiz, bu da her yıl yaklaşık olarak 2 Milyon TL yeni kalıp yatırımı demektir. Kalıpları kendi bünyemizde yapıyoruz.

Denizli’de 20 bin metrekare alanda hizmet verdiklerini ifade eden Aktekin, “Bölgede daha etkin olmayı planlıyoruz. Her yıl bünyemize en az 80 ürün katıyoruz. En iyi kaliteyi daha ucuza sunmaya çalışıyoruz. Bu yıl 100 yeni parça hedefimiz var.” dedi.

Aktekin, 2017 yılı Haziran ayında T.C Bilim Sanayi ve Teknoliji Bakanlığından “Tasarım Merkezi” belgesini aldıklarını ve bu Tasarım Merkezinde 5’i mühendis olmak üzere toplam 15 personelle çalıştıklarını dile getirdi: “Biz hammaddemizi Malezya’dan ithal ediyoruz. Orijinal hammaddeyle çalışıyoruz, ama ikinci kalite hammaddeyle çalışan üreticiler var. Pazarda karşımıza fiyat baskısı olarak çıkıyor. Bilinçli müşteri iç piyasada az.”

Sektörde ara eleman sıkıntısı yaşadıklarını ve bu noktada da Pamukkale Üniversitesi ile işbirliği içinde olduklarını söyleyen Aktekin, bünyelerinde üniversite öğrencilerinin dönem stajlarını yaptığını söyledi. Üniversiteye, tasarım merkezini ve laboratuvarlarını kullanma önerisini götürdüklerini söyleyen Aktekin, yüksek lisans tezi için öğrencilerin firmayı ve tasarım merkezini kullanabileceklerini söyledi.

Aktekin, Türkiye’deki bütün sektörler için en büyük pazar olan Ortadoğudaki sorununun çözülmesiyle Türkiye ve bölge ekonomisinin rahatlayacağını dile getirdi: “Tüm HD ailesi çalışanları adına ülkemiz ekonomisine katkıda bulunan ve bölgemize istihdam sağlayan girişim ve yatırımları için başta Yönetim Kurulu Başkanımız Hasan Hüseyin Ateş Bey’e ve tüm Yönetim Kurulu Üyelerimize teşekkür ederim.”

Bunları da beğenebilirsin