Allison Tam Otomatik Şanzımanlı Yeni Metrobüsler İETT Filosunda

İETT Genel Müdürlüğü tarafından Aralık 2022’de açılan metrobüs alım ihalesini kazanan AKIA, Allison tam otomatik şanzıman donanımlı 72 adet yeni metrobüslerin teslimatını tamamladı.

İETT Genel Müdürlüğü, Allison Torqmatic® Serisi donanımlı 72 adet yeni AKIA metrobüs teslimatlarını tamamlayarak metrobüs hattını (BRT) yerli üretim araçlar ile güçlendirmeye devam etti. İlk olarak 2022’de filosu için 60 adet AKIA metrobüs alımı gerçekleştiren İETT’nin filosunda toplam 132 adet Allison tam otomatik şanzıman donanımlı AKIA LF25 metrobüs bulunuyor.

Allison Transmission

Metrobüs Filosu 700’e Ulaştı

Nüfusu ile Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük olan İstanbul’da toplu ulaşımın %53’ü lastik tekerlekli ulaşım ile sağlanıyor. Bunun çok büyük bir kısmı ise otobüs ve metrobüslerle ile gerçekleştiriliyor. Dünyanın farklı metropollerinde, birden fazla kurum bu hizmeti verirken İETT, İstanbul’daki tüm otobüs ve metrobüs işletmesini yürüterek 1 günde 1 milyon 255 bin km mesafe katedip 4 milyon 800 bin yolculuk yapılmasını sağlıyor. Günde 1 milyon yolcu taşıyan metrobüs hattı ise İstanbul’un toplu ulaşımında ana sistemlerden birini oluşturuyor. Yeni teslim alınan AKIA LF25 metrobüsler ile filosundaki metrobüs sayısı yaklaşık 700 araca ulaşan İETT, toplam şehir içi taşıma hizmetlerinin yüzde 20’sini metrobüslerle gerçekleştiriyor.

Filo verilerine göre İstanbul’da hizmet sunan bir metrobüs yıllık 140.000-150.000 km arasında yol kat ediyor. 2022’de teslim edilen AKIA metrobüsler ortalama 150.000 km seviyelerine ulaşırken rutin bakım-onarımlarıyla en iyi şekilde hizmet sunmaya devam ediyor. AKIA metrobüsler 52 km uzunluğunda ve 44 duraktan oluşan toplam 6 hatta kullanılıyor.

AKIA metrobüsler Artık Allison T525R Tam Otomatik Şanzımanlı

Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve Bursa’da üretilen AKIA LF25 metrobüsler, trafik yoğunluğunun ve nüfusun fazla olduğu şehirlerdeki toplu ulaşıma çözüm oluyor. Dünyanın en yüksek yolcu kapasitesine sahip toplu taşıma araçlarından biri olma özelliğini taşıyan AKIA metrobüsler, Allison T525R tam otomatik şanzıman donanımı ile sunuluyor. 25 m olan AKIA metrobüs, Euro 6 emisyonlu motoru ve çift akslı tahrik sistemini ile eşleştirilmiş güçlü tork üreten Allison şanzıman sayesinde üstün manevra kabiliyetine sahip.

Metrobüs Sistemi ile 1 günde toplam 250.000 km mesafe katedildiğini belirten İETT yetkililerinden edinilen bilgiye göre; “2023 yılında toplam 92 adet metrobüsü filomuza kattık. Bunlardan 72’si AKIA. AKIA metrobüslerin yüksek yolcu kapasitesi, az sayıda araç ve sürücü ile yüksek sayıda yolcu taşımamızı mümkün kılıyor. Dolayısıyla işletme maliyetlerinde de tasarruf sağlayabiliyoruz. Yüksek çekiş gücü nedeniyle araç performansından bizler ve sürücülerimiz de memnunuz. AKIA metrobüsler, yüksek manevra kabiliyeti sayesinde İETT metrobüs hattının her noktasında rahatlıkla hareket edebiliyor ve park yapabiliyor. Bu noktada tam otomatik şanzıman, metrobüs gibi yüksek kapasiteli araçlar için bir seçenek değil gereklilik oluyor.”

AKIA LF25 metrobüsler, Allison T 525R tam otomatik şanzıman ile 503 bg ve 2,500 Nm maksimum tork sunan Mercedes OM471 LA motora sahip. Altı vitesli Allison şanzımanda, servis frenleri üzerindeki baskıyı azaltan dahili bir retardera da bulunuyor.

Allison Transmission

Yenilikçi Yazılım ile Donatıldı

Allison T 525R tam otomatik şanzıman, 410 kilovata (550 bg) ve 2,600 N⋅m’ye kadar olan motor güçlerindeki şehirlerarası ve şehir içi otobüslerin özel gerekliliklerini karşılamak üzere tasarlanan Torqmatic® Serisi’nin bir üyesi. Torqmatic Serisi, optimize edilmiş çalışma ve prognostik yetenekler için altı ileri vites ve bir geri vitesin yanı sıra gelişmiş elektronik kontroller sunuyor. AKIA metrobüsler, Allison Transmission’ın Duruş Esnasında Otomatik Boşa Alma ve DynActive® Vites Değiştirme özelliklerine sahip, yakıt tasarrufu sağlayan FuelSense® 2.0 yenilikçi yazılımıyla da donatılıyor. Vites değiştirme algoritması, ideal yakıt tasarrufu ve performans dengesi için en verimli vites değiştirme noktalarını seçmek üzere şanzıman kontrolünü araç ağırlığına, hızına ve yol eğimine göre uyarlıyor. ​

Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Baka, konuyla ilgili açıklamasında; “AKIA LF25 metrobüs, Türkiye’de üretilen ilk yerli ve yüksek kapasiteli metrobüs olarak özel bir konuma sahip. Otobüs kabiliyetinde, tramvay kapasitesinde olan AKIA LF25 metrobüs, sürücü ve yolcuların konfor ve güvenliği açısından yüksek teknolojiye sahip ekipmanlar ile donatıldı. Allison tam otomatik şanzıman donanımı ise bizim için vazgeçilmez bileşenlerden biri. Aracımız ile son derece uyumlu. Yüksek tork kapasitesi, dayanıklılığı, arıza frekansının çok düşük olması ve etkin satış sonrası desteği araçlarımızın sorunsuz şekilde hizmete devam etmesi için büyük önem taşıyor” dedi.

Kesintisiz Vites Değişimi Özelliğine Sahip

Allison tam otomatik şanzımanlar, otobüslerin aktarma organlarının hızına uyumları sayesinde AKIA LF25 metrobüs için en uygun tercih oluyor. Patentli Allison tork konvertörü, kalkış esnasında motor torkunu sorunsuz bir şekilde arttırıyor ve Kesintisiz Güç Teknolojisi™, kesintisiz vites değişimleri sağlıyor. Bu, optimum motor ve şanzıman verimliliğiyle yolculara daha konforlu bir sürüş sunarken, tekerleklere sorunsuz bir güç aktarımı sağlıyor.

Allison Transmission Türkiye ve Ortadoğu Bölge Direktörü Atak Talas, açıklamasında; “Allison şanzımanlar, birçok ülkede BRT sistemleri için tercih ediliyor. Türk yerli üretimi olan AKIA LF25 metrobüs projesi ise bizim için çok önemli. Bu tarz üstün performanslı araçlardan beklentiler de her zaman yüksek oluyor. Allison tam otomatik şanzımanlar da bu beklentileri karşılamada araç üreticilerine katkı sağlıyor. Türk OEM’lerinin yerel ve yurtdışı pazarlarında gösterdiği başarının bir parçası olabilmek gurur verici” şeklinde açıkladı.

Bunları da beğenebilirsin