DİTAŞ, Otomobil ve Hafif Ticari Grubunu Genişletiyor!

Yıllık 7 milyon 800 bin adetlik üretim kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük OE'ye üretim yapan rot üreticisi DİTAŞ’ın faaliyetleri, iş birlikleri, AR-GE çalışmaları, akıllı fabrika uygulaması ve dijital dönüşüm süreci hakkında sorularımızı DİTAŞ Genel Müdürü Osman Sever’e yönelttik.

Röportaj: Ayşegül Yiğit

Yıllık 7 milyon 800 bin adetlik üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük OE’ye üretim yapan rot üreticisi DİTAŞ’ın faaliyetleri, iş birlikleri, AR-GE çalışmaları, akıllı fabrika uygulaması ve dijital dönüşüm süreci hakkında sorularımızı DİTAŞ Genel Müdürü Osman Sever’e yönelttik.

DİTAŞ’ın yapılanması, ürünleri ve faaliyetleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

DİTAŞ Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş. rotbaşı, rotil, rotkolu, salıncak kolu, çeki kolu, stabilizatör kolu ve V çeki kolu gibi araç alt yapı parçalarını üretmek amacı ile 1972 yılında kurulmuş Türkiye ve Avrupa’da önde gelen Ağır Ticari Araç üreticilerine direksiyon ve süspansiyon parçaları üretimi yapan önde gelen bir tedarikçidir.  Halka açık olan Ditaş, Doğan Şirketler Grubu Holding üyesidir.

DİTAŞ Doğan Yedek Parça İmalat ve Teknik A.Ş., 50 yıla yaklaşan başarılı geçmişi ile direksiyon ve süspansiyon sistem parçaları üretiminde, yurtiçine olduğu kadar yurtdışı araç üreticisi firmalara da yüksek kaliteli orijinal ürün sağlamaktadır. DİTAŞ, dünya pazarlarında hem orijinal ürün tedarikçisi ve hem de yenileme pazarında bilinen bir markadır.

“Ortaklığımız Sektöre Yeni Bir Heyecan ve Hareket Getirecek”

DİTAŞ, geçtiğimiz haftalarda Profil Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi satın aldığını KAP’a bildirmişti. Şirket bu yatırımla hedeflerini hangi noktaya taşıdı? Satın alma ile birlikte DİTAŞ’ın ürün gamı ve müşteri portföyünde ne gibi değişiklikler olacak?

Türkiye ve Avrupa’da otomotiv ana sanayine gövde, şasi ve montajlı sac parçaları üretimi ve bağımsız yedek parça pazarı için PRS markasıyla otomobil ve hafif ticari araç direksiyon ve süspansiyon parçaları üretimi yapan 55 yıllık bir geçmişe sahip Profil Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile otomotiv sanayi için sac parça kalıplarının tasarım ve imalatını gerçekleştiren 3S Kalıp Aparat Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin yüzde 70’ini satın almak üzere anlaşma imzaladık. Şirketimiz, mevcut yatırım stratejisi çerçevesinde, uzun yıllardır faaliyet gösterdiği otomotiv tedarik sanayinde ürün ve müşteri portföyünü genişleterek, katma değeri artıracak fırsatları değerlendirmeye devam etmektedir. Yapılan satın almalar ile hem ürün gamı hem de müşteri portföyümüz genişlemektedir. Bu ortaklığın sektöre yeni bir heyecan ve hareket getireceğine inanıyoruz.

DİTAŞ aynı zamanda bu satın alma ile otomobil ve hafif ticari grubuna da genişliyor. Üretiminin %90’ını ağır ticari araçlar için direksiyon ve süspansiyon sistem parçalarını kapsayan DİTAŞ, Profil Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin  satın alınması ile beraber otomobil ve hafif ticari araç grubuna da girerek tüm araç segmentlerine ulaşmış olacak.

“2021’de 800 Bin Euro Yatırım Yapıldı”

AR-GE çalışmaları noktasında faaliyetleriniz ve yatırımlarınız ne durumda?

AR-GE çalışmaları şirketimizin planları açısından kritik öneme sahiptir. Bu sebeple üzerinde çalıştığımız pek çok Tübitak ve Sanayi Bakanlığı AR-GE projemiz bulunmaktadır. Ayrıca 1 adet AR-GE projemizin HAMLE Dijital Dönüşüm çağrısı kapsamında Tübitak 1511 ön başvurusu yapılmıştır.  Çalışmalarımızın doğal sonucu olarak mühendislik ekibimizin 12 adet makale/bildiri yayını gerçekleşmiştir. 2021 yılının toplam 3 adet patent başvurusu ile tamamlanması planlanmaktadır. Ayrıca 2021 senesi içerisinde test yetkinlerimizi en üst seviyeye çıkarmak amacıyla 800 bin Euro yatırım yapılmış olup, sene sonu itibariyle bu yetkinlikleri devreye almayı hedeflemekteyiz.

Akıllı fabrika çalışmaları doğrultusunda 2017’den beri üretimde robotlardan yararlanıyorsunuz. Bu durumun üretim noktasında faydaları neler?

Robotların devreye girmesi ile üretim verimliliği çok daha iyi seviyelere geldi. Bekleme sürelerimiz ve kayıp zamanlarımız minimum seviyeye geriledi. İşleme maliyetlerimiz iyileşti, çalışanlarımıza daha değerli işler yapmaları için zaman kazandırmış olduk, müşteri memnuniyetini arttırdık. Robot otomasyonlara entegre ettiğimiz yüksek çözünürlüklü kameralar ile ürettiğimiz her parçayı %100 ölçerek iş kalitesini ve doğruluğunu arttırdık; bununla birlikte çay ve yemek molaları gibi zamanlarda da tezgahlarımızı çalıştırma fırsatı yakalamış olduk.

“DİTAŞ, Dijital Dönüşüm Çalışmalarına Hızlı Bir Şekilde Devam Edecek”

Sürdürebilirlik, dijital dönüşüm ve üretim verimliliğini arttırma çalışmalarınızı detaylandırır mısınız?   

2017 yılında başlayan dijitalleşme süreçlerinde, 2021 yılı sonu itibariyle otomatik veri toplama sistemi ile üst bir noktaya taşınmış olacaktır. Bu bağlamda sahadan veriler otomatik olarak toplanıp, ERP sistemi ile entegre olarak çalışmaya başlayacaktır. Bu sayede, fabrikanın anlık takibi ve anlık OEE takibi yapılabiliyor olacaktır. Anlık uyarı sistemleri, uzaktan fabrika takibi verimliliği artırmak için büyük bir değer sağlamış olacaktır. İlerleyen dönemlerde, büyük veri sağlatılması ile önleyici bakımlar ve daha sonra da yapay zeka/makine öğrenim yetkinliği kazandırmış olacaktır. DİTAŞ’ın misyon ve vizyon hedefleri doğrultusunda dijital dönüşüm çalışmalarına hızlı bir şekilde devam edecektir.

Kendi alanında ISO 50001 Belgesine sahip tek şirket olma özelliğine sahip DİTAŞ, çevre politikaları kapsamında enerji ve sera gazı yönetimi, atık yönetimi, su yönetimi ve biyoçeşitlilik konularında yürüttüğü çalışmaları aktarır mısınız?

Şirketimiz ve üyesi olduğumuz Doğan Grubunun çevrenin korunması, iklim değişikliği ile mücadele, kaynakların etkin kullanımı alanlarındaki sorumlu yaklaşımı çerçevesinde çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanındaki sürdürülebilirlik stratejisini belirleme, sürdürülebilirlik alanındaki politika, hedef ve uygulamalarını yürütme, izleme ve denetleme amacıyla Sürdürülebilirlik Komitesi kurulmuştur. Komite düzenli aralıklarla toplanarak daha yaşanılabilir bir dünya için çalışmalarına devam etmektedir.

Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda küresel ölçekte enerji mevzuatına uyumun sistematikleştirilmesi ve enerji verimliliğinin arttırılmasına katkı sağlanması hedefleriyle uluslararası standardizasyonu öngören ISO 50001:2018 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi alınmıştır. Bu belgeyi almaya hak kazanan kendi alanında tek şirket olma özelliğini taşımamız da belgenin kurumumuzda bir o kadar da kıymetli olduğunu göstermektedir.

Bünyesinde hali hazırda 30.000 ağaç bulunduran Ditaş, yaz aylarında yangından etkilenen yeşil alanlarda biyoçeşitliliği yeniden canlandırmak için çalışan sayısı kadar fidan bağışında bulunmuştur.

Bunları da beğenebilirsin