Yiğit Akü Ar-Ge Mühendislik Müdürü Volkan Karahan
Yiğit Akü son dönemde aldığı ödüllerle adından söz ettiriyor. Ne tür çalışmalarınız var bu konuda?
Kısa süre önce Taşıt Araçları Yan Sanayi Derneği (TAYSAD) 39. Olağan Kurul Toplantısı kapsamında gerçekleşen ödül töreninde “Endüstriyel Tasarım” kategorisinde 1. seçilerek Başarı Ödülü’ne layık görüldük. Her yıl düzenlenen bir tören, biz de Yiğit Akü olarak daha önce de ödül almıştık. Ar-Ge departmanımızın motivasyonu açısından son derece önemli. Aldığımız bu ödüller, bizim katma değerli ürün üretme motivasyonumuzu daha da artırıyor. Çalışmalarımızın görülmesi ve takdir edilmesi çok önemli.
Otomotiv sektöründe Ar-Ge, inovasyon gibi kavramlar son dönemde çok sık konuşuluyor. Yiğit Akü’nün inovasyona yaklaşımı nasıl?
Yiğit Akü her zaman dünyayla entegre olma ve aynı kulvarda gitme stratejisi ile hareket ediyor. Dünya her zaman yenilikleri ve ileriyi konuşuyor. Bu model arayışları, artık doğrudan modele adını verdi ve bunun adı inovasyon oldu. Artık inovasyonun kendi adını duyuyoruz sıklıkla. Yiğit Akü’nün de kendi vizyonunda bu var. Öncü olmak ve trend yaratan firma olmak istiyoruz. Bu anlamda trend yaratmak, ticari anlamda önde olmak için de çok kritik. Dolayısıyla bizim Ar-Ge’ye bakış açımız yeni, kullanıcıya maksimum faydayı sağlayacak ve her alanda önde olacak ürünler üretmek. Bu noktada en kritik konulardan biri de enerji. Çünkü hayatta kalabilmenin en kritik faktörü enerjiye sahip olmak. Bu insan için de, bir ürün ya da nesne için de geçerli. Bu enerjiyi nasıl doğru kullanacaksınız ya da depolayacaksınız sorusunun cevabını vermek gerekiyor. İşte Yiğit Akü burada devreye giriyor. Bütün alternatif enerjileri depolamak ve müşterinin istediği alanda kullanmasına yönelik bir faaliyet göstermek ana hedeflerimiz.
Ar-Ge departmanınızın yapılanması nasıl?
Ar-Ge merkezinde 55 araştırmacımız var. Bu kişiler farklı lokasyonlarda çalışıyorlar. Bazıları üniversitelerdeki laboratuvarlarda, bazıları da Yiğit Akü’nün kendi tesislerindeki laboratuvarlarda çalışıyorlar. Farklı alanlarda birimlerimiz var. Bunların tamamı Ar-Ge çatısı altında müşteriye en iyi ürünü sunmak için çalışıyor. Yiğit Akü’nün Ar-Ge’si dünyadaki benzerlerinin en iyilerinden biri. Dünyadaki en büyük üreticilerin ürünleri ile kıyaslandığında daha iyi olduğumuz noktalar var. Bu gösteriyor ki Ar-Ge merkezi gerçekten katma değerli ürünler üretiyor. Ürün dışında da insan kaynağı yetiştirme açısından önemli bir rol üstleniyoruz. Bataryacı olmak bir okuldan mezun olunca öğrenebileceğiniz bir şey değil. Bunu yaşayarak ve deneyimleyerek öğrenmek zorundasınız. Dolayısıyla Ar-Ge merkezi bir okul görevi görüyor. Bu alanda çalışacak insanlar için ciddi bir kaynak oluyoruz. Biz de bunu en çok da ülke çıkarına kullanmaya çalışıyoruz. Bugün Ar-Ge merkezindeki çalışanlarımız, araştırmacılarımız dünyanın farklı yerlerinde rahatlıkla çalışabiliyorlar.
Yakın zamanda ne tür yeni ürünler göreceğiz Yiğit Akü’den?
Bu alanda teknoloji üreten bir kurum pazarın ihtiyaçlarını çok iyi yönetmek durumundayız. Ticari pazara uygun ürünler çıkarmak çok önemli. Üretilen ürünlerin şirkete katkısının olması gerekiyor. Çünkü Ar-Ge’ye ayrılan bütçenin artması da ancak bu şekilde olacaktır. Bu açıdan iki farklı perspektifimiz var. Biri Ar-Ge’de çok agresif olmak ve üretilen her ürünü piyasaya çok iyi çıkarmak. Bu alandaki trendleri çok sıkı takip etmek ve piyasadan geri kalmamak. Diğeri de stratejik Ar-Ge üretmek. Bu doğrudan girdi sağlamayabilir ancak süreç içerisinde ticari Ar-Ge vizyonu ile farklı katkılar yakalayabilirsiniz. Buradan alacağınız bilgi ve deneyim size ciddi ekonomiler kazandırabilir.
Ankara’da açtığınız bir lityum iyon akü fabrikanız var. Bu tesisten kısaca bahseder misiniz?
Lityum iyon akü son dönemde dünyada en sık konuşulan konulardan biri. Kapağını açtığımızda birçok şeyin içerisinde aslında lityumun olduğunu görüyoruz. Kısa süreler içinde çok yüksek enerji seviyelerine çıkabilen, yaygın akülere oranla daha yüksek çevrim oranlarına sahip piller bunlar. Bunu üretebilen ülkeler var. 2008 yılından beri biz de Yiğit Akü’de bu piller üzerinde çalışıyoruz. Kavramsal olarak başladığımız bu çalışmada artık prototip seviyede piller üretme aşamasına geldik. Bu anlamda lityum iyon aküler bizim için kritik bir nokta. Bugün otomotiv sektöründe gördüğümüz tüm ürünler bir zaman sonra immobilitinin kapsamı içerisine girecek. Full elektrikli bir araç için yedek parça üreten bir kurumun bugünden yakın zamanda neler üreteceğini bilmesi gerekiyor. Yiğit Akü belirli dönemler içerisinde var olan stratejik planlarının gereği olarak elektronik piller üzerine çalışmalar yürütüyor. Bugünden yarına hazır olmak için çalışıyoruz. Ancak maliyetleri sebebiyle lityum iyon akü alanına girmek çok kolay değil. Büyük yatırımlar yapmanız gerekiyor. Biz Türkiye’deki karar vericilerin bir arada vereceği bir kararın parçası olmak için çalışıyoruz. 1.000 metrekarelik bir prototip üretim tesisimiz var. Bunu büyütmeyi ve seri üretime geçmeyi planlıyoruz.