Türkiye’nin öncü yedek parça dağıtım ağı; TATCOM

TATCOM, aralarında 60 yılı aşkın tecrübesi ile otomotiv yedek parça satış ve dağıtım ağı konusunda gerek marka gerekse araç bazında uzmanlaşmış şirketlerin güç birliği yapması ile 2012 yılında faaliyetlerine başladı. Kuruluşundan bir yıl gibi çok kısa bir süre sonra dünyanın en büyük satın alma gruplarından biri olan TEMOT ile ortaklık anlaşması imzalayan TATCOM, çatısı altındaki 11 firmanın konusunda uzmanlaşmış kadroları ile binek araçlar, ağır ve hafif ticari vasıtalar ile iş makineleri yedek parçalarının ithalat, satış ve pazarlamasını yapıyor. “TATCOM, 320 milyon Euro ciro ile açık ara önde. TEMOT’un 5 kıtada hizmet veren güçlü OEM tedarik ağı ile TATCOM daima Türkiye’nin zirvesinde” diyen TATCOM Yönetim Kurulu Başkanı Taner Kavkacı sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle Türkiye’nin satış sonrası OEM öncülerini bünyesinde bulunduran TATCOM’u daha yakından tanıyabilir miyiz?
TATCOM, 61 farklı ülkede binek, hafif ticari ve ağır vasıta gruplarında yedek parça hizmeti veren dünyanın en büyük satın alma topluluklarından Temot International’ın hissedarıdır.

Başbuğ, Dönmez, Genel Oto, Hıdırusta Otomotiv, Merkez Otomotiv, Motor Aşin, Obis, Otobilya, Oto Rulman, Simkan ve Üçel’den oluşan 11 iş ortağı ile yoluna devam eden TATCOM merkezi satın alma topluluğunu yönetiyor. Yönetim Kurulumuzda da benimle birlikte Mehmet Büyükkürkçü (Merkez Otomotiv) ve Rıza Şahin (Hıdırusta Otomotiv) görev alıyor.

Hissedarı olduğumuz TEMOT’un satın alma, dağıtım ve personel gücü, üyelerinin gücünden geliyor. TATCOM’un her bir iş ortağı branşında sektörde lider konumda ve çok büyük bir dağıtım zincirine sahip. Bu güç sayesinde de hizmet ağımızı her geçen gün arttırmaktayız.

OEM markalar ile olan işbirlikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Kaliteli ve fiyat konusunda rekabetçi bir üretici ağı oluşturarak, yedek parça sektöründe alternatif seçme hakkı oluşturma imkanı sağlıyoruz. 11 iş ortağımızın verdiği güçle de dev OEM markaları ile köprüler kuruyoruz. Tüm işbirliklerimizi “Kaliteli Yedek Parça”, “Memnuniyet”, “Kalıcı Hizmet Ağı” ve “Avantajlı Fiyat” olmak üzere 4 temel başlık üzerine inşa ediyoruz. Sağlam temelli köprüler de el birliği ile oluşturulan güçlü tedarik zinciri ile oluyor.

Dünya pazarında önde gelen markaların gücünü elimizde bulunduruyoruz. Bu markalar kalitesini, sağlamlığını kanıtlamış, sertifikalarla belgelemiş uluslararası markalardır. Bugün portföyümüzde bulunan markaları şöyle sıralayabiliriz: Sachs, Boge, Lemförder, ZF, LuK, INA, FAG, Ruville, Bosch, Contitech, Diesel Technic, Elring, Febi Bilstein, Federal Mogul, Nüral, Goetze, Glyco, FTE, Gates, GKN, Hella, Hengst, Hepu, Laso, Mahle, SKF, Textar, TRW, Valeo, Aisin, SWF, VDO, Behr, Parker.

Satın alma gücümüzü arttırarak rekabetçi fiyat avantajları oluşturup, iş ortaklarımızın pazarda etkili satış yapmalarına olanak sağlamayı, aynı zamanda pazardaki lider konumumuzu korumayı hedefliyoruz.

Türkiye otomotiv satış sonrası pazarında TATCOM bugün hangi noktada?
Liderliği uzun süre korumanın, lider bir topluluk olmak kadar önemli olduğuna inanıyoruz. TATCOM 320 milyon Euro ciro ile açık ara Türkiye’nin lideri konumunda. Ortalama 180.000 metrekare depo alanı, 1.200’den fazla çalışanı, Türkiye genelinde 6.000’i aşkın müşterisi ile sektördeki firmaların ana tedarikçisi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Orta ve uzun vadeli hedefleriniz neler?

TATCOM olarak misyonumuz otomotiv yedek parça pazarında, dağıtım zincirinde katma değer sağlamak, pazar lideri konumumuzu korumak ve iş ortaklarımızın sektördeki lider konumlarını sürdürmelerine katkı sunmak, satış ve pazarlama faaliyetlerine destek olmak, bununla beraber faydalarını korumak… Pazarda rekabet edilebilir bir fiyat avantajı ile birlikte hizmet noktalarına kaliteli alternatif parça seçenekleri sunmak da önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu misyonumuz çerçevesinde, otomotiv yenileme pazarında geleceğe yönelik adımlar atmaya ve pazarın gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz.

Bunları da beğenebilirsin