Kentsel Ulaşımın Atar Damarı Olmaya Hazır: “İlk Yerli Metro” 2022’de

Türkiye’de elektrikli otobüs denince ilk akla gelen firma olan Bozankaya, bir yandan AR-GE çalışmalarına devam ederken bir yandan da yaptığı ihracatlarla ülkemizin ulaşım teknolojilerinde geldiği noktayı tüm dünyaya ispat etmeyi sürdürüyor. Avrupa Raylı Sistemler Kümelenmesi (ERCI) katener ağına bağlı kalmadan 70 kilometre menzil yaparak bu alanda bir dünya rekoruna imza atan bataryalı tramvayıyla “Avrupa’nın En İnovatif Şirketi” seçilme başarısını gösteren Bozankaya Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ile bir araya gelerek, sektörün geleceğinden kentsel ulaşımda elektrikli araçların önemine kadar birçok konuyu konuştuk.

Röportaj: Ayşegül Yiğit

Türkiye’de elektrikli otobüs denince ilk akla gelen firma olan Bozankaya, bir yandan AR-GE çalışmalarına devam ederken bir yandan da yaptığı ihracatlarla ülkemizin ulaşım teknolojilerinde geldiği noktayı tüm dünyaya ispat etmeyi sürdürüyor. Avrupa Raylı Sistemler Kümelenmesi (ERCI) katener ağına bağlı kalmadan 70 kilometre menzil yaparak bu alanda bir dünya rekoruna imza atan bataryalı tramvayıyla “Avrupa’nın En İnovatif Şirketi” seçilme başarısını gösteren Bozankaya Otomotiv’in Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ile bir araya gelerek, sektörün geleceğinden kentsel ulaşımda elektrikli araçların önemine kadar birçok konuyu konuştuk.

Yüksek yolcu kapasitesi, düşük enerji tüketimi, sıfır emisyon ve modern tasarımı ile dikkat çeken elektrikli otobüsleriniz, trambüsleriniz, tramvaylarınız ve metrolarınız hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz?

Bildiğiniz üzere Bozankaya Otomotiv olarak Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs üreticisi unvanına sahibiz. Şu anda Başkent Ankara dahil olmak üzere ülkemizde 8 farklı şehirde, Avrupa’da ise özellikle Almanya ve Lüksemburg başta olmak üzere birçok farklı şehirde elektrikli otobüslerimiz başarıyla görev yapmakta. Alçak tabanlı ve yüksek yolcu kapasiteli tasarımlarımızla konforlu, güvenli ve %100 elektrikli olması sebebiyle doğa dostu ve gürültüsüz bir yolculuk deneyimi yaşatıyoruz. Bunun yanı sıra 2015 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından aldığımız Ar-Ge merkezi unvanımızın hakkını vererek çalışmalarımıza durmaksızın devam ediyoruz. Son 8 yılda, 32 Ar-Ge projesi gerçekleştirdik. Bu bağlamda önümüzdeki aylarda yeni jenerasyon, daha fazla menzil imkânı sağlayan, yüksek teknolojiye sahip elektrikli otobüsümüzün lansmanını yapacağız. Troleybüs alanında ise yine yüksek teknoloji ve gelişmiş yeni bir yüz tasarımı ile hizmet vermeye devam edeceğiz.

Lastik tekerlekli araçlarımızın yanı sıra, raylı sistem araçlarında da dünyanın önde gelen firmalarından biri olmanın ve ülkemizi ulaşım teknolojileri alanında başarıyla temsil etmenin gururunu yaşıyoruz. Yeni nesil, yüksek teknoloji araçlarımızla Avrupa’nın en büyük araştırma ve danışmanlık şirketi Frost & Sullivan tarafından 2015 yılında “Avrupa’nın En İyi Şirketi” ödülünü kazandık. Bu sene de yine raylı sistem teknolojileri alanında Avrupa’nın en prestijli kurumu olan Avrupa Raylı Sistemler Kümelenmesi (ERCI) katener ağına bağlı kalmadan 70 kilometre menzil yaparak bu alanda bir dünya rekoruna imza atan bataryalı tramvayımızla “Avrupa’nın En İnovatif Şirketi” seçildik. Sözü konusu bataryalı tramvaylarımız bugün Romanya’nın Temeşvar kentinde toplu ulaşımda hizmet vermeye hazırlanıyor. Bir Türk firmasının böyle başarılarla adını tüm dünyaya duyurması bizler için büyük gurur kaynağı. Metro araçlarında ise geçtiğimiz yıllarda Siemens ile iş birliği yaptığımız Bangkok Metro projesi kapsamında 88 adet metro vagonu üretip Tayland’a göndererek Türkiye’nin ilk raylı sistem ihracatçısı unvanını kazandık.

Türkiye’nin elektrikli araçlar konusunda öncü firmaları arasında yer alan ve önemli ihracat hamlelerine imza atan Bozankaya, elektrikli araçlar ve geleceğin kentsel ulaşım sistemini nasıl yorumluyor?

Elektrikli araçlar hem toplu ulaşımda hem de binek araçlarda sektörün geleceği konumunda. Tüm dünyada artan karbon salınımları ve küresel ısınmanın önüne geçmek için fosil yakıtlar yerine elektrikli araçların kullanılması gerektiği bir gerçek. Bu faktörler göz önüne alındığında sektörün giderek gelişeceği, kentsel ulaşım sistemlerinde elektrikli araçların daha fazla öne çıkacağı aşikâr. Biz de bu alanda ülkemizin öncü firması olarak etkinliğimizi daha da arttırmak için yoğun şekilde AR-GE çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Türkiye’nin İlk Yerli Metrosu 2022’de Teslim Edilecek!

Türkiye’nin ilk yerli metrosunu üretme projeniz ne durumda? Bu aracı ne zaman toplu taşıma hatlarında görebileceğiz?

Türkiye’nin ilk yerli metrosu için çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. Gebze’ye teslim edeceğimiz araçlar hem tasarım hem de sürücüsüz olma özelliğiyle benzersiz olacak. İlk araçların teslimatını 2022 yılı sonunda yapacağız.

70 Milyon Euro’luk Yatırım!

1989 yılında bir AR-GE şirketi olarak kurulan Bozankaya, bugününde AR-GE çalışmalarını hangi boyuta taşıdı?

Bugün tüm rakiplerimizin önüne geçerek ödüller alabiliyorsak, yüksek teknoloji gerektiren araçlar üretebiliyorsak şüphesiz ki bunun en büyük sebeplerinden biri özverili AR-GE çalışmalarımızdır. Ankara-Sincan’da 100,000 metrekare alan üzerine kurulu AR-Ge ve üretim merkezimize 70 milyon Euro’luk bir yatırım yaptık ve bünyemizde 200’e yakın AR-GE mühendisi görev alıyor.

Bu zamana kadar Türkiye ve yurt dışında hangi belediyelere teslimat gerçekleştirdiniz? Ve yeni dönemde kimlerle iş birliği yapmayı planlıyorsunuz?

Bugüne kadar ülkemizde Konya, Eskişehir, Manisa, İzmir, Kayseri, Malatya, Elazığ ve son olarak da başkent Ankara’ya elektrikli otobüsler teslim ettik ve şu an ülkemizde görev yapan tüm elektrikli otobüsler Bozankaya Otomotiv üretimi. Ayrıca Malatya ilimizde de troleybüslerimiz başarıyla görev yapmakta. Yakın gelecekte Şanlıurfa’ya da troleybüs araçları teslim edeceğiz. Avrupa’da ise bir çok farklı şehirde elektrikli otobüslerimiz görev yapmakta. Raylı sistemler alanında ise şu an Kayseri’de araçlarımız görev yapıyor, bunun yanı sıra Antalya, İzmir, Romanya’da Timisoara ve Iasi için tramvay, Gebze için metro teslimatları gerçekleştireceğiz. Ayrıca 2016 yılında dünya devi Siemens ile iş birliği yaparak Tayland Green Line projesi kapsamında Bangkok’a metro araçlarımızı ihraç ettik.

“Hedefimiz İlk 10 İhracatçı Arasında Yer Almak”

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin ilk metro ihracatını Tayland’ın başkenti Bangkok’a gerçekleştirerek önemli bir başarıya imza attınız. İlerleyen dönem için ihracat noktasında beklentileriniz neler?

Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin ilk 100 ihracatçısı listesinde yer aldık. Önümüzdeki dönemlerde de bu listede üst sıralara tırmanmak, ilk 10 ihracatçı arasında yer alarak dünyada tüm kıtalarda araçlarımızla var olmak ve Türk teknolojisini yurt içi ve yurt dışında gururla temsil etmek istiyoruz.

Ülkemizin ilk yerli %100 elektrikli otobüsünü üreten marka olarak yurt içinde bir ilke imza atmıştınız. Peki, global düzeydeki konumunuz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ülkemizde olduğu gibi yurt dışında da elektrikli toplu ulaşım araçları dendiğinde akla ilk gelen firmalardan biriyiz. Son yıllarda Avrupa’nın hızla gelişen ülkesi Romanya pazarında aktif rol sahibiyiz. Avrupa’da elektrikli otobüslerimiz toplu taşımada kullanılırken, Bangkok’ta metro araçlarımız başarı ve yüksek memnuniyet oranlarıyla hizmet veriyor. Aldığımız her proje ile kalitemizi ispatlayıp Pazar alanımızı genişletmeye devam ediyoruz.

Bunları da beğenebilirsin