Türk Tedarik Sanayisinin Gücü Uluslararası Arenada

Küresel otomotiv satış sonrası endüstrisinin orta noktası olan Automechanika Fuarı, 2024 yılını Şanghay’da kapattı. 2-5 Aralık tarihleri arasında düzenlenen Automechanika Şanghay’da otomotiv sektörünün öncüleri bir araya gelerek otomotiv sektörünün en yeni ürün ve teknolojileri sergiledi. Türk tedarik sanayisinin gücünü uluslararası arenada temsil eden Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği’nin (TAYSAD) standında TAYSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve TI Otomotiv Bursa ve Gemlik Fabrikalarının Genel Müdürü Sezer Sönmez ve TI Otomotiv’in Çin’deki 16 fabrikasından sorumlu Başkan Vekili James Bao, Ticari Araçlar Dünyası Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Nurten Berberoğlu’nun sorularını yanıtladı.

20 yıl önce Türkiye’ye gelen TI Otomotiv’in çok uluslu bir şirket olduğunu belirten Sönmez, TI Otomotiv’in 5 kıtada 28 ülkede, 140 fabrika ile dünyadaki bütün OEM’lerle çalışan köklü bir şirket olduğunu ifade etti. Sönmez, “TI Otomotiv olarak araçların akışkan taşıyan sistemlerini, yakıt boruları, fren boruları, klima boruları ve otomotivdeki büyük dönüşüm olan elektrifikasyondaki batarya soğutma grupları, araç içi ısıtma-soğutma gibi yeni dönem ürünlerimiz var.” dedi.

“Çin ile Türk firmaları arasında rekabet edilebilir duruma geldiğini görüyoruz”

Türk firmaları ile Çin firmalarını karşılaştıran Sönmez, “Eskiden işçilik ve malzeme konusunda Çin devletinin büyük destekleri vardı. Çin; ticari kaygılar içermeyen, ticari savaşları barındırmayan hamleleriyle daha çok dünyanın üretim merkezi olan üretim merkezi rolündeydi. Yaklaşık 10 yıldır Çinlilerin çevreye, üretime dair daha seçici olduklarını ve Çin hükümetinin de malzeme üzerine vermiş olduğu teşviklerin, sübvansiyonların artık eskisi kadar desteklemediğini görmemiz Çin ile Türk firmaları arasında rekabet edilebilir duruma geldiğini görüyoruz.” şeklinde konuştu.

TAYSAD ve Çinli OEM’ler Sektöre Yön Verecek

TAYSAD ile Çin arasındaki ilişkileri değerlendiren Sönmez, “Son dönemlerde Çinli OEM’lerin Türkiye’ye olan ilgisi ve Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen OEM’ler arasında temas edeceği en önemli yerlerden birisi TAYSAD.  BYD yaklaşık 1,5 sene öncesinden TAYSAD ile temasa geçti. Potansiyel imalatçı ağı ve firma arayışlarında TAYSAD ile bilgisini aldı. Bu durumun Türkiye’deki yan sanayinin üstü bir dernek olan TAYSAD ile olması çok güzel bir durumdur. Hem yılların getirmiş olduğu bir tecrübe hem de Türkiye’de politika yapıcılar ve kanunlarla nezdinde yan sanayinin içinde bulunduğu bir şemsiye.  İlişkiler gayet pozitif. Çinli OEM’lerin gelişiyle oyunun kuralının mevcut OEM’lere göre çok daha farklı yere gelecek. BYD  çok daha entegre. Birkaç ana parça haricinde çoğunu kendi üretmeyi seven dikey entegre olmuş ve ucuza üretim yapmayı seven bir OEM.  Bu gelişmeleri görünce TAYSAD’ın; Çinli OEM’ler ile özellikle ilk fazda Türkiye’ye yatırım yaptıkları, yerli yan sanayiye ihtiyaç duydukları dönemde yaklaşımı önemlidir.” açıklamasını yaptı.

 

 “Potansiyele sahip Türkiye’nin şansını görebiliriz”

Türkiye yedek parça pazarını değerlendiren Bao, “Türkiye’nin coğrafi ve bölgesel konumunu göz önünde bulundurduğumuzda çok büyük potansiyeller içermekte. Bunun üzerine Türkiye’nin nüfus ve fiziki anlamda küçük bir ülke olmadığını düşünürsek bu potansiyel çarpan etkisi ile daha fazla artabilir. Coğrafi etki ülkenin Doğu tarafında daha çok yedek parçanın ihtiyacı olabileceği ve Batı tarafında ise Doğu Avrupa ülkeleri için bu yedek parçaların daha fazla kullanım ömrünün olacağı bir dönem yaşanacak önümüzdeki 10-15 sene içerisinde. Gelecekteki değişim ise araçlardaki elektrifikasyon elektrikli batarya ile sürülen araçların gelişimi araçlar içerisinde çok daha fazla sürücü haricindeki yolcular için eğlence ve bilgilendirme parçaları ve bunların oluştuğu çevre için bir konfor alanı anlamında daha fazla parça ekleyeceği bir tasarım döngüsüne giriyor. Bu da hem yedek parça tarafında hem de Avrupa’ya bu parçaların sonradan eklenebilme yönünde bir potansiyele sahip Türkiye’nin şansını görebiliriz. Hibrit araçların kullanımının artacağı ve bu hibrit araçlarda kullanılan parça adetleri mevcut içten yanmalı motorlara göre daha fazla olacağı için yedek parça şansı daha fazla olacaktır.” dedi.

Müşterinin İlgi Odağı Değişebilir

Elektrikli araç pazarındaki gelişmelerin yedek parça pazarını etkilemesine dair konuşan Bao, “Araçların yürüyüş aksamları, motor veya alt şase gruplarıyla ilgili detaylar müşterinin ilgi odağından çıkıp müşterinin daha çok gördüğü, dokunduğu ve müşterinin sürüş sırasında kendisine gelen bilgileri besleyen, konforunu artıran estetik parçalar ve sürücü haricinde diğer yolcuların da bilgilerini infotainment anlamda ekstra donanımlarla gelişeceği bir dönem bizleri bekliyor.” ifadelerini kullandı.

Bunları da beğenebilirsin