Seger Genel Müdürü Tülin Tezer
Seger Korna’yı ve faaliyet alanlarınızı kısaca tanıyabilir miyiz?
Seger Korna faaliyetlerine 1981 yılında başladı ve 36 yıldır otomotiv sektöründe hemen her segmentteki motorlu araç için korna üretiyor. Üretimini gerçekleştirdiğimiz tüm ürünlerin tasarım ve üretim süreçlerini kendi içimizde hallediyoruz. Bursa ve Çin’de olmak üzere iki ayrı fabrikamız bulunuyor. Toplamda 350 çalışanımız var. Türkiye’de 200’e yakın çalışanımız bulunuyor. İki fabrikamızdaki toplam üretim kapasitemiz yıllık 16 milyon. Gelen ihtiyaçlar doğrultusunda yıllık 10 milyon adet civarında bir üretimimiz var. Gelecek dönemde bu hacmi artırmak istiyoruz.
Satışlarımızın büyük çoğunluğunu ihracat olarak değerlendiriyoruz. Bursa’da bulunan fabrikamızın üretiminin yüzde 60’ı ihraç ediliyor. Bizim pazarımız temel olarak ikiye ayrılıyor. Ana sanayiye verdiğimiz ve araçların üzerine orijinal parça olarak takılan ürünler ve satış sonrasında değişim parçası olarak kullanılanlar. Her iki pazarda da hacmimizi artırıyoruz.
Otomotiv sektörünün ana konularından biri Ar-Ge çalışmaları. Sizin bu konudaki yatırımlarınız nasıl?
Seger Korna olarak ayrı bir Ar-Ge departmanı oluşturduk. Mühendislik departmanı ile birlikte Ar-Ge’de 10 kişi çalışıyor. Bu çalışmalara destek olan farklı bölümlerimiz de var. Her yıl mutlaka buradan 1-2 adet yeni ürün çıkartıyoruz. Özellikle satış sonrasında ürün portföyünün fazla olması bizim için çok önemli. Bu alanda büyümeyi hedefliyoruz. Bu yıl da Automechanika İstanbul’da da 3 yeni ürün tanıtıyoruz.
Fuarda tanıtımını yaptığınız yeni ürünlerden bahseder misiniz?
Bildiğiniz üzere Türkiye’de ticari araçlarda da geri vites kornası zorunlu hale geldi. Biz geçen yıl da fuarda bir geri vites kornasını tanıtıp piyasaya sürmüştük. Daha büyük araçlarda, daha yüksek ses veren bir geri vites kornasını da bu yıl müşterilerimize sunuyoruz.
Ticari araçlarda satış sonrası servislerde havalı korna çok tercih edilen bir ürün. Aksesuar olarak çok fazla kullanılıyor. Biz de yeni bir ürün sunuyoruz bu alanda. Metal gövdeyi tamamen plastiğe çevirerek ağırlığını ve maliyetini düşürdüğümüz bir kornamız var. Tüm parçaları tek bir panele topladık. Daha kompakt bir model haline dönüştürdük. Aynı performansı sunan, alternatif bir ürün sunuyoruz pazara. Hem eskisi hem de yenisi satışta olacak.
Son olarak da süper ton dediğimiz yeni bir ürünümüz var. Yıllardan beri yurt içindeki müşterilerimizin bizden istedikleri bir üründü bu. Alternatif ve yeni bir ürün olarak bunu da fuarda müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz.
Automechanika İstanbul Fuarı ile ilgili genel düşünceleriniz nelerdir?
Bu fuar, bizim sektörümüz için oldukça önemli. Biz yerli bir üreticiyiz ve içinde bulunduğumuz segmentte de bir rakibimiz yok. Pazar lideri konumundayız. Bu fuarda olmamız gücümüzü göstermek anlamında da bizim için çok önemli. Yeni ürünlerimizi tanıtmak, yeni müşteriler kazanmak ve eski müşterilerimizle bir araya gelmek için iyi bir platform oluyor. Mutlaka ziyaret ediyoruz onları.
Seger Korna olarak 2017 yılı için hedefleriniz nelerdir?
Bizim pazarımız hem OEM hem de satış sonrasına hitap ediyor. Bu alanların her ikisinde de yeni müşteriler kazanmak istiyoruz bu yıl. Özellikle OEM alanında büyümek istiyoruz. Geçen yıl MAN’ı kattık bünyemize. Tedarikçileri olduk. Aynı şekilde ağır vasıta segmentinde yeni müşterileri kazanmak istiyoruz. Rusya’da büyümek diğer bir hedefimiz istiyoruz. Toplam üretim adedi olarak da 10 milyonu geçmek istiyoruz ancak burada piyasa şartları da çok önemli.